Cum se raspandeste enterita
Boala este raspandita de un virus foarte rezistent la conditiile de mediu. Modalitatea directa de raspandire este contactul oral cu fecale, dar virusurile pot ramane si pe bolul de mancare, pe toate accesoriile folosite pentru ingrijirea pisicii si chiar pe podea sau pe cearsafuri.
Pisicile pot lua virusul si de la cainii infectati, si il raspandesc timp de cel putin 6 saptamani dupa ce au fost infectate. Primele simptome apar de obicei dupa o perioada de incubare a virusului ce variaza intre 5 si 9 zile.
Ce alimente nu trebuie sa manance pisica?
Enterita la pisici: simptome
Simptomele enteritei vizeaza cel mai mult consistenta si mirosul fecalelor. Pisica sufera de diaree, cu scaune tot mai moi si tot mai frecvente, cu miros intepator. Fecalele pot contine si sange, atunci cand peretele intestinal este perforat de infectia bacteriana asociata bolii.
Durerile abdominale sunt un alt simptom frecvent. Pisicile pot adopta pozitii neobisnuite datorita durerilor, iar muschii abdominali sunt intinsi, lucru ce poate fi simtit la atingere.
Varsaturile si respiratia urat mirositoate sunt alte simptome intalnite frecvent, iar datorita diareei, pisica se deshidrateaza rapid si bea tot mai multa apa. Letargia si pierderea poftei de mancare sunt alte simptome ale enteritei.
Pe masura ce boala avanseaza, pisica pierde in greutate, iar blana de pe coada incepe sa se rareasca. Blana de pe tot corpul isi pierde luciul, iar riscul de febra este mare: temperatura corpului pisicii poate depasi 40 C.
Tratament
Nu exista tratament antiviral impotriva enteritei, iar pisica suspectata de aceasta boala trebuie izolata pe loc de alte animale pentru a impiedica raspandirea infectiei. Deoarece virusul scade numarul de globule albe din sange, cele mai multe pisici sufera si de infectii bacteriene grave, ce se trateaza cu antibiotice.
Pentru a opri deshidratarea, pisica poate primi fluide intravenos, iar medicul veterinar poate prescrie si medicamente care sa elimine greata pisicii. Hranirea imediat dupa varsaturi este importanta, pentru a permite pisicii sa asimileze cat mai multe substante nutritive inainte de a-si goli din nou stomacul.
Daca ai in grija mai multe animale, este importanta purtarea de haine de protectie in prezenta pisicii bolnave si dezinfectarea temeinica a mainilor dupa orice contact.
Prevenirea enteritei la pisici
Cele mai multe cazuri se intalnesc la pisicile care au acces la exterior, insa si pisicile de apartament pot fi infectate fara sa paraseasca locuinta.
Vaccinul impotriva enteritei este inclus in cele mai frecvente vaccinuri administrate pisicii. De cele mai multe ori, se foloseste virus activ, insa pisicile gestante pot fi vaccinate doar cu virusul inactiv. Odata ce a supravietuit bolii, pisica nu mai poate suferi o noua infectie cu virusul enteritei.
Sursa foto: Examiner.com, Ehow.co.uk, Zocalo.com.mx