Gidran, armasarul de rasa Pur Sange Arab

3/30
label Diverse autorenew 25 Oct 2014, 00:00
 

Istoric si origine

Gidranul este o varietate anglo-araba, de origine ungara, cu roba exclusiv roiba. Bazele formarii rasei s-au pus in herghelia de stat Mezohegyes, din Ungaria. In anul 1816, a fost importat armasarul de rasa Pur Sange Arab de origine desertica, numit SIGLAVY GIDRAN. Se presupune ca acesta ar face parte din linia Seglawi-Jedran. In 1817 acest armasar roib, cunoscut sub numele de Gidran Senior, a montat iepe de origine araba, turceasca, transilvaneana si spaniola-neapolitana. 7 manji din aceste iepe vor deveni pepinieri la Mezohegyes.

In anul 1820, iapa de origine spaniola numita Arrogante, a fatat un manz numit mai tarziu GIDRAN II, care a devenit ulterior armasarul fondator al rasei, el gasindu-se in ascendenta fiecarui exemplar de rasa Gidran de astazi. Pana in 1855, iepele desemnate armasarilor pepinieri Gidran au fost 33% Arab, 22%Tarnsilvanene, 16% Spaniole, 16% Nonius, 6% native Unguresti si 6% iepe Gidran. Dupa aceasta data, s-a introdus treptat Pur Sangele Englez, in anul 1893, armasarii de Pur Sange Englez au fost folositi consecutiv 3 generatii la rand, ameliorand varietatea. Armasarii Shagya Arab, Gazal III si Siglavy II au fost folositi apoi, pentru a fixa caracterele tipului anglo-arab. Rezultatul a fost o varietate destul de heterogena, recunoscuta pentru calitatile sale de saritori cat si pentru viteza la galop.

Gidranul modern este un cal de o mare calitate, atat pentru calarie, cat si pentru tractiune usoara, care si-a castigat recunoasterea in competitiile ecvestre internationale.

Caractere morfologice

In privinta exteriorului, calul Gidran contopeste insusirile rasei Arabe si cele ale Pur Sangelui Englez. Aspectul general este elegant, corect proportionat, cu formatul corporal lateral usor dreptunghiular, temperament vioi, constitutie fin-robusta. Capul este mic, fruntea larga, profilul drept, urechi mici, purtate vertical. Capul este in general uscativ, dar expresiv, cu ochii mari si privire vioaie. Gatul este de forma trunchi de piramida, cu coama mediu dezvoltata, greban inalt, uscativ, lung, continuat cu spinare si sale scurte, largi si drepte. Crupa este usor oblica antero-posterior, patrata, bine imbracata in musculatura. Pieptul este larg, cu toracele adanc si profund. Membrele sunt corect conformate, cu aspect uscativ. Spata este usor oblica, fluierele dense, scurte, copita mica, cu un corn foarte dur. Tipic pentru populatia Gidran este roba roiba, cu numeroase brezaturi si pintenogeli.

Personalitate

Impresia generala pe care o lasa aceasta rasa este de vigoare si abilitate, fara a fi grosolani. Sunt recunoscuti pentru calitatile lor de saritori, pentru temperamentul foarte echilibrat, constructia robusta. Aceste calitati ii fac de asemenea excelenti pentru atelaje si tractiune usoara. Datorita curajului enorm, agilitatii si rezistentei lor, Gidranii exceleaza in disciplinele ecvestre competitionale. Statura nobila si aristocratica datorata sangelui nobil pe care il au, le da puterea si vointa de a castiga.

Aspecte particulare

Gidranul este o rasa foarte rara in lume, in pericol de disparitie, deoarece sunt mai putin de 200 Gidrani in toata lumea. Este o rasa anglo-araba de origine maghiara. In Ungaria este o rasa de o mare importanta datorita calitatilor deosebite pentru calarie si atelaj, fiind un cal elegant, de talie medie, foarte robust, cu profil drept, encolura lunga, arcuita, crupa puternica. Ca raspandire, rasa se gaseste in Ungaria, Austria, Romania, Polonia, Slovacia. Materialul biologic cel mai valoros al acestei populatii se gaseste in Romania, crescandu-se la herghelia Tulucesti - jud. Galati.