Hamsterul - Boli si afectiuni curente
2/237
label Diverse autorenew 30 Apr 2007, 00:00
Boli si afectiuni curente

Hamsterii sunt animalute vioaie, active si reactive, astfel ca daca devin areactive, apatice, nu mai consuma hrana sau o consuma selectiv, categoric exista o problema. Nu incercati sa-l tratati acasa, fara un prealabil consult de specialitate, intrucat ii puteti administra medicamente care-i pot fi letale sau ii pot agrava starea.

Printre bolile specifice ale hamsterului cu o frecventa mai crescuta au fost semnalate urmatoarele:

 

Ileita proliferativa (coada umeda) este o enterita foarte severa manifestata prin lipsa poftei de mancare, apatie severa, aspect neingrijit al blanitei si diaree persistenta care murdareste regiunea anala si codala. Boala este contagioasa si de cele mai multe ori letala, fiind intalnita mai des la puii intarcati sau in custile suprapopulate.

Sindroamele diareice pot fi cauzate de diferite infectii dezvoltate la nivelul tubului digestiv, dar si de schimbarile de dieta, adminsitrarea antibioticelor care modifica flora locala, etc. In general, diareea produsa de administrarea in hrana preponderent a verdeturilor proaspete nu se asociaza cu lipsa apetitului, apatie sau pierderea in greutate si se remediaza de la sine o data cu inlaturarea acestora pentru cateva zile.

Intoxicatiile cu rasinoase se pot produce datorita utilizarii eronate a talasului obtinut de la acestea (brad, molid, pin, cedru), care elibereaza substante volatile foarte toxice pentru hamsteri. Aceste substante volatile produc initial, semne respiratorii si alergii cutanate, iar apoi, dupa expuneri repetate sau de lunga durata, leziuni ireversibile ale organelor interne si cu predilectie ale ficatului.

Intoxicatiile cu antibiotice se produc ca urmare a administrari eronate sau in doze prea mari a acestora. Printre antibioticele contraindicate se enumera penicilina, ampicilina, streptomicina, eritromicina, tetraciclina, gentamicina si cefalosporinele. De langa dereglarile florei gastrointestinale care antreneaza sindroame diareice severe, multe dintre antibioticele enumerate pot fi hepato- sau nefrotoxice, determinand moartea imediata a animalutului dumneavoastra. Niciodata nu administrati pe cale orala sau locala (la nivelul pielii) abtibiotice care nu v-au fost prescrise de medicul veterinar.

Hibernarea este o stare fiziologica a hamsterului declansata o data cu scaderea temperaturii mediului ambiant. Hamsterul isi diminua functiile vitale (respiratia si frecventa cardiaca), devine aproape inactiv si consuma hrana capricios sau nu o mai consuma deloc. Tot ceea ce trebuie sa faceti este ca mariti temperatura mediului ambiant si sa o mentineti constanta.

In afara afectiunilor enumerate anterior, hamsterii sunt predispusi infectiilor respiratorii, abceselor, parazitozelor intestinale sau ale pielii (raia, demodecie, paduchi, pureci), procese tumorale variate, etc.

 

Achizitionarea

Achizitionarea acestui tip de animalut se poate face de la diversele pet-shop-uri sau chiar de la crescatori. Ceea ce este mai greu este alegerea unui exemplar sanatos. Intrucat sunt animalute nocturne, cu o activitate intensa in aceasta perioada a zilei, bine este ca achizitionarea hamsterilor sa se faca seara pentru a-l suprinde in perioadele sale  "de varf". Varsta optima de achizitionare a acestor animalute este de circa 3-5 saptamani. Hamsterii de varste mai mari vor fi mai greu de adaptat in nou mediu de viata si cu noii proprietari.

La fel de important este ca viitorul proprietar sa-si insuseasca minime informatii cu privire la hranirea, adapostirea, ingrijire, comportamentul natural si principalele boli ale hamsterului. Cunoscand aceste lucruri va va fi mai usor si veti putea sa-i oferiti prietenului dumneavoastra cele mai bune conditii pentru a fi pe deplin fericit.

Un hamster sanatos este vioi si sperios, are blanita curata, fina si lucioasa, ochii sunt clari, sticlosi, iar zona anala este curata, fara resturi de materii fecale.

 

Durata medie de viata a hamsterului este de 2-3 ani in captivitate si de 3-4 ani in libertate. Masculii sunt mai longevivi in comparatie cu femelele (traiesc cu ½-1 ani mai mult).