Daca ai o pisicuta, stii ca, in medie, speranta sa de viata este de circa 10-14 ani. Vrei sa te bucuri de afectiunea si dragalasenia sa mai mult timp? Invata sa o mentii sanatoasa si sa o feresti de pericole! Iata ce dezvaluie un studiu recent.
Studiul, intitulat "Longevity and mortality of cats attending primary care veterinary practices in England", ce a fost publicat recent in Journal of Feline Medicine and Surgery, analizeaza factorii care contribuie la sporirea sperantei de viata a pisicilor, dar si aceia le care favorizeaza decesul.
Cercetarea a examinat rapoarte veterinare, din septembrie 2009 pana in decembrie 2012, intocmite la decesul a peste 12.000 de feline domestice. In urma analizei acestor date, au fost dezvaluite cateva informatii interesante.
Astfel, in medie, pisicile traiesc 14 ani, femelele fiind usor mai longevive decat masculii (15 vs. 13 ani). Apoi, rasele pure traiesc mai putin decat "corciturile" (12,5 vs. 14 ani). Totodata, felinele domestice castrate sau sterilizate au tendinta sa fie mai longevive decat cele care nu au suferit oricare dintre aceste doua tipuri de interventii, greutatea normala fiind si ea un factor care influenteaza pozitiv speranta de viata a pisicilor. Trebuie spus, de asemenea, ca un procent destul de insemnat, 12,2%, din decesele analizate a survenit in urma accidentelor de masina.
Potrivit acestor date, asadar, pentru a spori speranta de viata a pisicutei tale, este important sa te asiguri ca: felina este castrata/sterilizata, ca are o alimentatie echilibrata, ca nu este expusa pericolelor exterioare (accesul in zonele circulate de masini) si ca beneficiaza in mod regulat de consult medical, astfel incat orice eventuala afectiune sa fie depistata timpuriu (sau chiar prevenita, daca sunt identificati factori predispozanti).
Intre altele, de ce este important sa iti castrezi/sterilizezi felina de casa? Deoarece o astfel de pisica este mult mai putin predispusa la comportamente nedorite - precum urinatul in alte locuri decat litiera - care, a aratat-o acelasi studiu britanic, duc uneori la decizia de eutanasiere a animalului (in cadrul studiului, problemele de comportament au determinat eutanasierea a circa 1% dintre exemplarele analizate). Este la fel de adevarat, totusi, ca decizia eutanasierii pisicilor poate fi luata si ca si urmare a unor boli ce produc schimbari la nivel cerebral, favorizand astfel problemele de comportament.
Informatiile oferite de aceasta cercetare te-ar putea indemna si sa preferi o pisicuta obisnuita, maidaneza, pe care o poti salva dintr-un adapost de animale, spre exemplu, in detrimenul uneia de rasa, intrucat s-a dovedit ca rasele pure nu au o speranta de viata tocmai mare, poate din cauza incrucisarii selective care favorizeaza transmiterea unei varietati de boli ereditare si aparitia de anomalii genetice.

Foto: blog.kittykono.com, condenast.com, hdwallpaperscool.com, vetprofessionals.com, jasonlefkowitz.net