Pasarile si caldura

7/71
label Diverse autorenew 30 Mai 2007, 00:00
Colivia din fereastra... Sau dimpotriva, este foarte incantata sa ajunga soarele si prin colivia sa? Daca ii place soarele, probabil ca veti fi tentati sa asezati colivia la geam ca pasarea dumneavoastra sa se bucure de caldura din plin. In acest caz asigurati-va ca exista o zona a custii unde sa aiba umbra, schimbati-i apa des si nu o lasati nesupravegheata. Chiar daca papagalii, perusii si canarii provin din zone tropicale, multi dintre ei s-au obisnuit cu temperatura specifica zonei in care au fost crescuti. Problemele pot surveni atunci cand o astfel de pasare obisnuita cu temperatura moderata din interiorul casei este trecut brusc la caldura de afara. La fel este periculos sa mutati colivia intr-o zona in care bate soarele direct si nu are nici un refugiu. I-a cam pierit ciripitul din cauza caldurii? Acest lucru nu este neaparat un motiv de ingrijorare. Pasarile au tendinta de a-si reduce activitatea in perioada amiezii si de aceea trebuie sa fie lasate sa se odihneasca in liniste. Pasarile nu au glande sudoripare, pentru a se racori, ele elimina apa direct prin piele. La unele specii, vasela de sange din zona gatului se dilata din cauza caldurii. Insa, daca prezinta si alte semne ca este afectata de caldura cum ar fi: are narile rosii, ciocul si respiratia fierbinte, isi tine aripile departate de corp, este lipsita de vlaga sau dimpotriva este foarte agitata, atunci ar trebui sa luati cateva masuri de siguranta pentru pasarea dumneavoastra. Puteti racori pasarile sprayndu-le cu apa, punandu-le un vas in care sa se scalde sau macar asezandu-le cu picioarele intr-o tavita cu apa. Masuri suplimentare trebuie luate in cazul pasarilor care se confrunta cu probleme respiratorii. Pentru a descoperi bolile, care nu sunt evidente, dar care se pot agrava pe timpul verii, mergeti cu pasarea la un consult veterinar din timp! Doctorul va stabili ce medicamente si ce precautii trebuie luate. Pasarile care au pui pot avea de asemenea probleme, deoarece acestia incalzesc suplimentar cuibul. Puii suporta temperaturi mai ridicate decat parintii, mai ales ca unii ies din ou cu foarte putin puf pe ei. In plus, parintii se pricep de minune sa le asigure temperatura si umiditatea potrivite. Exista si alte lucruri care pot cauza surprize dintre cele mai neplacute in aceasta perioada si de care trebuie sa tineti cont: - O pasare agitata din cauza caldurii are nevoie de: umbra, racoare si un spray cu apa cu care sa o stropiti din cand in cand (pe sub aripi?).
- Aerul conditionat nu este periculos, cu conditia sa nu o asezati in bataia jetului de aer. - Daca lasati geamurile sau usile deschise pentru a aerisi, nu o lasati sa umble libera prin casa.
- Bacteriile din apa se dezvolta mult mai repede la caldura, de aceea apa trebuie schimbata periodic. De asemenea si mancarea se strica mai repede.
- Mare grija la ventilatoare! Pasarile curioase se pot rani. - Daca sunteti invadati de furnici si tantari in perioada calda, rezistati tentatiei de a da cu spray insecticid in camera in care tine-ti pasarea. Mutati-o in alta camera si aduceti-o inapoi numai dupa ce ati aerisit foarte bine.
- In cazul variatiilor mici de temperatura, pasarile se pot adapta usor. Insa trecerile mari trebuie facute treptat. In calatorie se aplica aceeasi lege ca in cazul cainilor sau al pisicilor: nu lasati pasarea singura in masina! De asemenea, nu uitati sa luati cu dumneavoastra un spray cu apa in caz de nevoie. O alta metoda de a racori o pasare in timpul unei calatorii este sa o tineti cu picioarele pe un prosop ud. Daca se intampla sa fi stat prea mult la soare si gasiti pasarea inconstienta, udati-o cu apa, nu foarte rece pentru a nu risca un soc termic, avand insa grija sa nu inhaleze apa. Penele sunt de multe ori acoperite de un strat de grasime, asa ca asigurati-va ca apa a ajuns pana la piele pentru a-i scadea temperatura. Apoi duceti-o repede la veterinar.