In genere, orice sunt puternic va agresa urechile sensibile ale animalului, deoarece cainii si pisicile au simtul auzului mult mai dezvoltat ca oamenii: din acest motiv, cainele va fi precaut atunci cand sunt pornite aparate precum uscatorul de par sau aspiratorul.
La un spectacol de artificii, spre exemplu, sau in cazul unei furtuni cu tunete si fulgere, stapanul se poate gasi in situatia in care casa este cuprinsa de haos, animalele fiind extrem de speriate.
Terapia cu animale
Proprietarii care au timp si rabdare pot incerca sa faca "terapie" cu animalul, expunandu-l cu mai multe ocazii la zgomote puternice (cateva melodii rock ar fi de ajuns), asfel incat acesta sa fie obisnuit cu harmalaia si sa nu se sperie cand tuna afara. Nu trebuie exagerat insa cu aceasta terapie, pentru ca zgomotul puternic poate rani urechile animalului.
Distragerea animalului
Atunci cand e zgomot afara, cainele poate fi distras de la sunetele care il deranjeaza prin diverse tactici: stapanul poate sa incerce sa se joace cu el, sa cante sau sa il plimbe prin casa, astfel incat acesta sa fie prea obosit ca sa mai se agite prin casa. Pot fi pornite televizoarele si radiourile din casa, astfel incat zgomotul din casa sa il acopere pe cel facut de furtuna.
Cu toate acestea, o astfel de strategie poate fi periculoasa, daca este vorba despre un animal de talie mare, cu tendinte agresive. Niciodata nu trebuie sa fiti vulnerabil cand sunteti langa un animal speriat.
Crearea unei zone de confort si liniste
Cainele trebuie sa aiba mereu la dispozitie o zona de confort si liniste in care sa se poata retrage atunci cand este speriat, cum ar fi o cusca sau o camera speciala. Puteti amenaja un colt al camerei, care sa fie acoperit cu o draperie, astfel incat acesta sa se simta in siguranta.
Intuneric si calm
O alta metoda de a calma cainele este sa creati intuneric in camera in care sta, folosind draperiile. Persoanele din casa trebuie sa fie linistite si sa nu preia atitudinea agitata a animalului, deoarece acesta raspunde la astfel de stimuli. Un caine agitat trebuie ignorat intotdeauna, pentru a-i arata ca acest comportament nu ii aduce nimic bun.
Un caine care latra sau alearga mult nu trebuie niciodata sa fie luat in brate si mangaiat sau tratat cu blandete: cainele va considera ca ceea ce face este un comportament dezirabil, motiv pentru care va latra in continuare, facand atmosfera din casa insuportabila.
Daca niciuna dintre strategiile enumerate nu functioneaza, puteti sa incercati unele trucuri folosite de alti proprietari. De multe ori, stapanii vor pune pe catel un tricou care il strange pe piept: nimeni nu stie exact de ce o haina ii calmeaza pe caini, insa stapanii jura ca e o metoda care functioneaza. Alti proprietari de caini folosesc o alta strategie: acestia casca in mod repetat, astfel incat cainele observa cascatul si preiau atitudinea de relaxare transmisa de stapan.