Pentru a imperechea cu succes perusii este necesar ca si masculul si femela sa aiba varsta de peste un an. Perusii care au deja o relatie afectiva pot incepe sa depuna oua mai repede decat un mascul si o femela care nu se cunosc.
Imperecherea perusilor
Cand petrec timp intr-un grup mai mare de pasari, perusii sunt mai predispusi la imperechere, dar pentru a avea succes, se recomanda ca masculul si femela sa fie izolati de grup intr-o cusca cu dimensiuni minime de 70 cm (latime) si 40 cm (inaltime si adancime).
Ciubul, de obicei o cutie de lemn, se ataseaza pe colivie in afara acesteia, preferabil la inaltime. In partea de jos a cuibului este recomandat un strat de rumegus inodor de 2-3 centimetri. In colivie, se recomanda acoperirea tavii cu hartie de ziar si introducerea de crengute de lemn moale, pe care femela le roade cu placere.
Temperaturile preferate de perusi pentru perioada de imperechere variaza intre 18 si 24 C, iar o umiditate crescuta in aer grabeste clocirea oualelor. Pentru a-i stimula si mai mult pe perusi, se recomanda acoperirea coliviei timp de 12 ore, de seara pana dimineata si eliminarea surselor de stres si a pericolelor casnice.

Depunerea oualelor
Odata ce cuibul a fost instalat, perusii care se pregatesc de imperechere vor incepe sa dea afara rumegusul. Se recomanda inlocuirea lui constanta pana la depunerea oualelor, cand perusii devin prea preocupati de oua si apoi de pui pentru a mai indeparta rumegusul. In general, femelele depun intre 4 si 6 oua, dar uneori numarul acestora poate chiar depasi 8.
Dupa imperechere, primul ou isi face de obicei aparitia in 10 zile, urmat de cate un alt ou pe zi. De la aparitia oualelor pana la clocirea acestora, perioada de asteptare variaza intre 18 si 23 de zile, in functie de timpul petrecut de femela pe cuib.
Dezvoltarea puilor
Dupa ce puii eclozeaza, femela ramane in cuib in mod constant pentru a-i ingriji si a le tine de cald, iar masculul aduce in cuib mancare pentru intreaga familie, timp de 5-6 saptamani.
Pentru a te asigura ca puii vor fi blanzi, ii poti lua cate putin din cuib pentru a-i mangaia zilnic, insa numai dupa ce depasesc varsta de 2 saptamani. Puii de perus ies din cuib in jurul varstei de 3-4 saptamani, moment in care sunt mai curiosi si dispusi sa se joace.
Cum ingrijesti puii de perus
Hrana potrivita pentru perusi in perioada de reproductie
Perusii au nevoie de un plus de substante nutritive in perioada de reproductie, dar si de seminte si apa proaspata in fiecare zi.
Un amestec de seminte cu multe vitamine si minerale, alaturi de suplimente ce contin calciu si sare iodata asigura sanatatea perusilor. Legumele si fructele proaspete sunt utile adultilor, insa dupa eclozarea puilor se recomanda si introducerea de ou fiert in dieta perusilor, alaturi de paine inmuiata si o diversitate cat mai mare de fructe si legume rase. Se recomanda spalarea cat mai atenta a hranei vegetale, deoarece chiar si o cantitate infima de pesticid ramas pe fructe sau legume poate ucide puii.
Sursa foto: Techdigest.tv, Talkbudgies.com, Parrot-bird.com