• Speciile pe care aveti de gand sa le gazduiti alaturi de pisica voastra (sau de eventuala pisica)
• Temperamentele indivizilor care vor coabita impreuna
• Experientele anterioare si ulterioare ale indivizilor care urmeaza sa fie „amestecati”
• Care specie este dominatoare
• Propria noastra capacitate de a monitoriza si de a gestiona situatia
• Organizarea ambientala
Desi exista unele relatii interspecifice armonioase, uneori rezultatul amestecarii speciilor poate fi daunator – sau chiar letal – unuia sau ambelor animale.
Caini si pisici
Presedintele Clinton a descoperit ca aducand un caine (Buddy) in Casa Alba unde deja exista o pisica (Socks) nu a fost o treaba la fel de usoara ca echilibrarea bugetului Statelor Unite. Dar oare toti cainii si toate pisicile se urasc intre ei? Raspunsul este nu. Relatia dintre aceste specii acrimonioase vorbind din punct de vedere traditional poate varia de la o prietenie buna pana la indiferenta sau ostilitate indiscutabila.
Instinct versus conditii de crestere
Cainii, din fire, sunt animale de prada. Pradatorii au tendinta de a fugari lucrurile blanoase, rapide si care sunt mai mici decat ei, activitati care descriu perfect munca prestata de pisici. Deci, in mod clar exista o problema. Dar, cainii si pisicile, ca si oamenii, nu sunt condusi numai de instinct. Exista de asemenea si o componenta invatata in tot ceea ce fac ei.
Pentru un caine si o pisica, cea mai importanta perioada in care invata cine le sunt prieteni este asa-numita perioada senzitiva care cuprinde primele 2-3 luni de viata. Un catelus care este crescut alaturi de pisici in aceasta perioada si nu are experiente cu consecinte nedorite din urma acestei interactiuni, cel mai probabil va creste considerand pisicile ca pe niste „accesorii” domestice binevoitoare si prietenoase. Contrariul este de asemenea adevarat.
Cainele fugareste pisica sau invers?
Poate fi mai usor sa introduci un pisoi nou unui caine rezident decat sa introduci un catel nou unei pisici rezidente datorita caracterului mult mai teritorial si antisocial al anumitor pisici. Dar puteti avea de asemenea mai multa bataie de cap introducand niste pisoi unei rase de caini foarte agresive. Ambele situatii pot fi uneori gestionate printr-o supraveghere si o protectie adecvate a celei mai vulnerabile specii, iar timpul poate duce spre o toleranta reciproca sau, de ce nu, chiar si spre o admiratie mutuala. Daca cateii si pisoii sunt crescuti impreuna, nici una dintre parti nu ar trebui sa reprezinte o problema atunci cand se integreaza in specia opusa.
Pisicile nu ar trebui introduse intr-un camin cu caini care au avut antecedente in fugarirea si in incercarea de a ucide pisici. Acestor caini le va fi cel mai probabil destul de dificil sa vada pisicile altfel decat ca pe o prada si chiar daca ei nu reusesc sa prinda pisica puteti fi siguri ca-i vor face viata mizerabila. De asemenea, un catelus va trebui protejat de o pisica batausa si teritoriala care are, datorita experientelor ei anterioare, o dusmanie pentru caini de-o viata. Uneori, un caine aflat intr-o asemenea situatie va invata sa evite o pisica impartiala si periculoasa. In alte cazuri, pisica isi poate petrece viata in trepidatie in prezenta cainelui. Niciuna dintre situatii descrise nu este de dorit sau rezonabila si ele vor trebui, pe cat posibil, evitate prin anticiparea sau schimbarea domiciliului uneia dintre partile implicate in conflict. Acest lucru s-a intamplat si cu Socks.
Daca va ganditi sa amestecati speciile, intrebati daca ele sunt pradatoare, agresive, teritoriale, solitare sau gregare. Acest lucru va va sugera profilul genetic la care sa va asteptati. Apoi intrebati cum au fost crescute specii, cu cine, de catre cine, unde si cand. Ulterior, va trebui sa cercetati orice informatie cu privire la interactiunile interspecifice anterioare care au avut loc intre speciile in cauza (daca nu au fost aduse in discutie pentru un moment).
In final, daca inca mai sunteti decisi sa faceti acest lucru, solicitati un „mariaj” de proba inainte de a achizitiona noul venit. Nu orice creatura este dispusa sa se inteleaga cu celelalte, dar din nou, unele dintre ele chiar reusesc. Uneori, va trebui doar sa incercati sa tineti impreuna viitorii locatari pentru a afla cum vor interactiona unii cu altii. Dar fi sigur. Vietile lor sunt in mainile voastre. Cu socializare timpurie si corecta unele uniuni aparent imposibile pot fi reusite; spre exemplu, exista pisici care le permit pasarilor sa se catare in capetele lor, pisici care le permit soarecilor sa alerge de-a lungul corpurilor lor, chiar si atunci cand isi alapteaza sau ingrijesc puii, precum si pisici care se lasa toaletate de primate neumane. Este nevoie de tot soiul de vietuitoare pentru a face o lume si este nevoie de tot felul de (uneori putin probabile) uniuni pentru a face din lume un loc fericit.