Bineinteles ca au existat multe episoade amuzante, dar si periculoase, multe dintre acestea fiind regasite in volumul "Mahalalele Ploiestilor, autor Ioan Grosescu, dar si in arhivele orasului."Am procedat la prinderea si omorarea ramatorilor gasiti pe strazi. Dar, unul dintre ramatori depistati pe strada Franceza a fugit pe Fundatura Marin Brutaru, urmarit de pompierul Constantin Ion. Tocmai cand era sa-l prinza, a fost lovit cu ciocanul in cap de Pana Soare Potcovaru si internat in spital...", se explica intr-o nota a pompierilor, din 1871.
Daca va intrebati de unde atatia porci pe strazi, raspunsul aste asemanator ca si in cazul cainilor comunitari de astazi: de la gospodarii si crescatorii care le dadeau drumul. Pagubele lasate in urma lor erau uneori destul de mari, atat pe ulite sau cimitire, cat si in gradinile oamenilor. Drept urmare, porcii gasiti vinovati au fost ucisi, insa nici dupa 35 de ani situatia nu se rezolvase, ci dimpotriva, se agravase.
Intr-un final, printr-o dispozitie administrativa, pompierii impreuna cu politistii din acea vreme ("guardistii nopturni"), au reusit sa prinda toti porcii liberi de pe strazi. Carnea acestora era vanduta, iar banii astfel obtinuti deveneau bugetul primariei.Ceea ce probabil i-a determinat pe multi ploiesteni sa nu mai lase animalele libere pe strazile orasului.
Dupa problema porcilor a urmat, in Ploiesti ca de altfel in toata tara dupa 1989, problema cainilor maidanezi, a caror rezolvare se cauta si astazi.
Sursa: adevarul.ro
Sursa foto: thedelicioustruth.blogspot.com