Pentru a ingriji corespunzator un caine cu probleme, trebuie intai sa determinam ce fel de abuz a suferit. Cainii sunt uneori batuti, pedepsiti, neglijati, izolati de societate, nu sunt hraniti sau pur si simplu nu primesc destula atentie, ceea ce ii face susceptibili la depresie.
Trebuie retinut ca, si atunci cand un caine a fost indepartat din mediul in care i se facea rau, este posibil sa ramana cu sechele. Un caine mai in varsta isi poate reveni uneori mai usor decat unul tanar, pentru ca este mai puternic. De multe ori, cainele tanar se va izola de oameni si are nevoie de interventii mai serioase, pentru a putea avea incredere din nou.
Aceasta este prima reactie pe care o va avea un animal, atunci cand nu este tratat corespunzator, aceea de teama. Multe animale nici nu stiu sa se joace si raman extrem de reticente fata de oameni.
De obicei, cainii care nu sunt expusi la prezenta oamenilor in primele 12-14 luni de viata nu vor accepta nici mai tarziu prezenta acestora, de aceea rareori vor putea sa mai fie animale de companie. Cainii care sunt agresati in aceasta perioada raman ostili tot restul vietii.
Atitudine pozitiva
Primul pas pentru reabilitarea unui caine care a fost traumatizat este sa avem grija ca in mediul in care traieste sa existe o atitudine pozitiva, fara sa se astepte foarte multe lucruri de la catel.
Situatia nu se va imbunatati peste noapte, iar cainele nu va fi intotdeauna complet recuperat. De obicei, e nevoie de cel putin un an pentru ca un caine traumatizat sa devina un animal de casa potrivit.
Atentie si planificare
Cainele trebuie facut sa inteleaga ca este iubit si ca in casa este nevoie de el, insa fara sa fie obligat la lucruri pe care nu le vrea si fara sa fie sufocat de atentie. In special un caine care a trait izolat nu trebuie dus in aglomeratie, rezultatul ar putea fi neplacut.
De multe ori, catelul va avea nevoie sa i se confirme ca in noua sa casa va fi fericit, motiv pentru care atunci cand va jucati, aveti grija sa castige de cele mai multe ori - fie ca e vorba de un biscuite sau jucarii, e cazul sa fie recompensat cand interactioneaza pozitiv cu oamenii.
Siguranta si comunicare
Cainele trebuie dus intr-un mediu in care trebuie sa se simta in siguranta, iar toti membrii familiei trebuie sa manifeste grija fata de animal. Comunicarea este extrem de importanta, iar niciuna dintre comenzi nu trebuie strigata - catelul trebuie incurajat sa se manifeste, nu fortat sau intimidat.
Puteti ajuta catelul sa se obisnuiasca cu mediul prin simplul act de a-i dedica timp: stati intr-o camera cu el, citind o carte. Inarmati-va cu bunatati si oferiti-i cate una, pentru a-i castiga increderea, pas cu pas.
Dragoste neconditionata
De obicei, stapanii au obiceiul sa isi puna cainii la treaba, facandu-i sa munceasca pentru mancare, laude sau jucarii. Un caine traumatizat nu beneficiaza de astfel de strategii, este bine ca oricand sa aiba tot ce vrea la dispozitie.
Cea mai buna metoda pentru a dresa un caine traumatizat este metoda cu clicker. De cate ori catelul face ceva bine, se apasa un clicker si cainele este recompensat - cand descopera cum sa activeze clickul, cainele invata ca primeste o recompensa.
Ulterior, se poate incerca o desensibilizare a cainelui, prin expunerea metodica la unele situatii care ii provoaca teama sau furie - nu prea mult si nici prea curand, pentru a nu-l speria. Elementul care il deranjeaza este apoi asociat cu o recompensa, pentru a nu-l mai afecta atat de mult. Cu grija si atentie, cainii traumatizati pot trai linistiti intr-un camin, alaturi de oameni.