Problema animalelor fara stapan, rezolvata in stil nemtesc
6/648
label Diverse autorenew 29 Mar 2011, 00:00
Starnesc mila, irita sau trezesc reactii extremiste si violente: animalele fara stapan sunt o problema serioasa pentru Bucuresti, care se vrea capitala europeana insa este "casa" pentru aproape 50.000 de caini vagabonzi. Deseori, diferenta principala dintre Bucuresti si multe alte orase europene consta in prezenta animalelor fara stapan, care se plimba nestingherite pe strazi.

Autoritatile din orasul german Bremen se vad nevoite sa castreze toate pisicile vagaboande, dupa ce numarul lor a crescut drastic si se pun in pericol pasarile din regiune. Propunerea facuta de administratie este menita sa tina sub control populatia de pisici, si se spera sa fie introdusa in toata tara.

Daca in urma cu catva timp, adapostul de pisici (in Romania nu se stie exact cate pisici vagaboande exista, autoritatile abia mai tin rabojul cainilor) avea grija de aproape 120 de pisici odata, acum are in jur de 400 de pisici inregistrate. In jur de 1.000 de pisici sunt libere sa umble pe strazi, deseori la vanatoare de pasari. Pana si asociatiile de protectie a animalelor sunt de acord ca pisicile au devenit o povara pentru societate si au realizat o petitie pentru castrarea obligatorie a pisicilor. Legea prevede ca orice persoana care isi lasa pisica pe strada sa plateasca pentru castrarea ei.

In Paralamentul german, legislatorii arata cu degetul spre Guvern si spun ca este nevoie de initierea unei dezbateri. Castrarea pisicilor este obligatorie deja in mai multe orase germane, cum ar fi Paderborn, din Westphalia. Aici isi faceau veacul in jur de 40.000 de pisici vagaboande, inainte sa se introduca masura de castrare.

Acum, stapanii sunt obligati sa isi tatueze pisicile cu date de identificare sau le pun un microcip, iar daca pisica este abandonata platesc o amenda de 500 de euro.

Pe de alta parte, un ONG din Germania amenda ca va boicota produsele siĀ  turismul romanesc daca va intra in vigoare legea care prevede eutanasierea animalelor fara stapan. Organizatia Sternenhof a redactat o scrisoare pentru autoritatile romane si i-a invitat pe iubitorii de animale sa o semneze si sa o trimita in nume propriu.

Organizatia avertizeaza ca uciderea animalelor fara stapan nu se incadreaza in cerintele impuse de UE statelor membre si trebuie tratat cu dispret. Germanii ne mai amintesc faptul ca problema animalelor fara stapan nu se rezolva prin uciderea lor, urmand ca actiunile sa produca rezultate doar pe termen scurt. Atunci cand animalele sunt ucise, femelele care raman pe strazi nesterilizate fac pui, iar numarul animalelor creste in continuare.

Sternenhof indeamna la castrarea animalelor, dar si la campanii pentru adoptii si educarea romanilor pentru a-si asuma responsabilitatea in cazul animalelor fara stapan.

Intre timp, in Romania situatia se agraveaza. Peste 1.500 de persoane s-au prezentat in primele doua luni ale anului, la centrul antirabic al Institutului "Matei Bals", muscate de caini vagabonzi. Dintre acestea, peste 300 erau copii. Iar cifrele arata doar numarul de persoane care se prezinta la centrul pentru a-si face vaccinul antirabic - cu siguranta exista sute de alte persoane muscate care nu se prezinta la medic.

Autoritatile nu se obosesc sa faca nimic, iar cetatenii par din ce in ce mai interesati de propriile buzunare afectate de criza. Si daca nu putem sa adoptam animalele fara sa stapan si sa le ingrijim corespunzator, ar fi ideal macar sa luam exemplu de la vecinii nostri europeni, care si-au rezolvat problemele de ani de zile.

Quiz
Pisica vs. Caine!Alege...

Este un quiz foarte interesant deoarece este vorba despre cele mai interesante si obisnuite animale.Multa lume adora pisicile si cainii si asta ii va...

Sondaj

animalul tau te iubeste?