Puterile miraculoase de vindecare ale delfinilor
7/714
label Diverse autorenew 28 Iul 2011, 00:00
Cercetarile au fost realizate la centrul medical al Universitatii Georgetown, din Washington. Autorul studiilor, Michael Zasloff, a aratat ca in mai multe astfel de incidente, ranile se vindeca atat de repede incat pare un miracol.

"Daca as fi vazut asta la o fiinta umana, nu as fi crezut. E de mirare. Este un animal care a evoluat in ocean, fara maini sau picioare, care inoata mult mai rapid ca noi, are o inteligenta sociala si emotionala similara cu a noastra si se vindeca de parca e de pe alta planeta, in comparatie cu noi", spune acesta.

Michael Zasloff a constatat ca, atunci cand delfinii au o rana mare, nu pot muri din cauza hemoragiei. Au mecanisme speciale de control, care permit ca circulatia sanguina din alte parti ale corpului, mai putin importante, astfel incat cantitatea de sange care ajunge in zona afectata sa fie mai mica.

In timpul procesului de vindecare, ranile delfinilor nu se infecteaza, deoarece pielea si grasimea acestora contin compusi cu proprietati antibacteriale, care opresc infectiile.

In plus, delfinii nu reactioneaza ca si cum ar simti durere, in timp ce se vindeca. De obicei, o rana extinsa ar modifica mult comportamentul unui animal, insa delfinii se comporta si se hranesc normal chiar si cand sunt raniti. O explicatie ar fi ca delfinii produc in corp o proteina care functioneaza ca un analgezic natural.

"Procesul de vindecare in sine este miraculos. In doar cateva saptamani, delfinii pot inlocui complet tesutul pierdut, chiar si zone de marimea a doua mingi de fotbal, fara sa ramana urme. Este posibil ca aceasta capacitate sa provina din celulele stem, in acelasi mod in care unii amfibieni isi recapata membrele pierdute", sustine cercetatorul.

Studiile continua, iar oamenii incearca sa afle mai multe despre procesul de vindecare la delfini, astfel incat informatiile sa poata fi folosite si in medicina. "Este un animal destul de similar, ca structura, cu oamenii", spune Zasloff. "Acesta ar putea fi sursa de informatie pentru mistere pe care incercam sa le rezolvam", conchide acesta.