animale.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Sanatatea animalului tau conteaza

Sanatatea animalului tau conteaza

2/2310
calendar_month 29 Oct 2015, 00:00
Principalele afectiuni la tineret sunt inca  bolile infectioase la pacientii nevaccinati. Parazitozele interne si externe reprezinta deasemenea un procent important al cazuisticii cabinetelor. In ultimii ani , bolile transmise de vectori (purici , tantari , capuse) sunt tot mai des diagnosticate de catre colegii nostri . Pacientii geriatrici prezinta multiple disfunctii metabolice , ale sistemului osteo-articular sau alte afectiuni sistemice care necesita  supraveghere si o terapie complexa.
Pentru a asigura sanatatea animalului nostru de companie trebuie respectat strict programul de profilaxie. Acesta include vaccinarile periodice , deparazitarile interne si externe , examenul biochimic al sangelui , hemoleucograma , etc  pentru a avea o imagine de ansamblu corecta asupra starii de sanatate.Nutritia corecta si adaptata varstei , rasei si activitatii animalului constituie deasemenea un factor esential in mentinerea sanatatii .
In ultimii ani detinatorii animalelor de companie au inteles tot mai mult  rolul preventiei anumitor boli infectioase si parazitare. Totusi nu intotdeauna sunt respectate strict programele de profilaxie si in general cele referitoare la deparazitari. De la an la an cainii si pisicile sunt supuse unor presiuni parazitare tot mai mari. Efectuarea corecta a programelor de deparazitare reduce foarte mult riscurile pentru animalele de companie.Comparativ cu tarile vecine putem afirma ca suntem pe un trend ascendent in efectuarea programelor de profilaxie dar pana sa putem afirma ca toti pacientii sunt tratati corect si la timp mai este multa munca de depus.
Controlul strict al circulatiei produselor de uz veterinar este un aspect deosebit de important in asigurarea unui act medical de calitate. Automedicatia sau tratamentele incorect efectuate pot cauza probleme multiple cainilor si pisicilor. Evaluand starea generala a pacientului , medicul veterinar , conform legislatie,i este singurul in masura sa decida medicatia , doza si perioada de prescriptie pentru fiecare caz in parte. Astfel se vor reduce costurile pentru diverse tratamente iar eficacitatea terapiei va creste.
Actul medical veterinar de calitate nu este ieftin .Posibilitatile de investigatie in medicina veterinara au crescut foarte mult in ultimii 10 ani .Deasemenea avem posibilitatea folosirii in Romania a acelorasi produse veterinare ca si in UE sau SUA.  Majoritatea detinatorilor de animale de companie au inteles ca oferind produse de calitate asiguram sanatatea pacientilor nostri .In plus respectand programele de preventie costurile se reduc  mult in comparatie cu cele ale unor terapii de lunga durata. Pretul creste mult cand pacientul nu are un diagnostic precis , medicatia este aleasa la intamplare si ajunge in final  la medicul veterinar,  in general cu agravarea bolii initiale sau diverse reactii adverse.
Este mai usor pentru noi ca medici dar si pentru proprietarii de animale de companie sa prevenim decat sa tratam diferite afectiuni.

Recomandari

Pet Vet

Raia sarcoptica la caine, sau scabia, este cauzata de o insecta microscopica care isi face adapostul pe piele si determina mancarimi severe si caderi ...

 
 
 

Quiz

Care este ecivalentul tau in lumea animala, ce specie?

 
Sondaj
Blanuri din chinchilla?