Una dintre cele mai frecvente modalitati de a descoperi aceste probleme este aparitia schiopatatului. Fenomenul poate avea cauze multiple care trebuie abordate in functie de severitatea lor.
Schiopatatul la un caine tanar ascunde, adesea, o problema minora care dispare de la sine dupa aproximativ o saptamana, fara interventia medicului veterinar. In general, problemele minore apar din cauza unor accidente usoare care duc la instalarea intinderilor musculare, la aparitia vantailor si ranilor minore. Toate acestea iti pot face patrupedul sa schiopateze, fara a-ti da motive serioase de ingrijorare.
Cu toate acestea, schiopatatul la caine trebuie intotdeauna investigat de un medic veterinar, care iti va putea spune care este cauza problemei. Specialistul va examina nu doar labele si membrele patrupedului, ci intregul corp, pentru a putea pune un diagnostic corect.
Schiopatatul cauzat de afectiuni ale labelor
Una dintre cele mai expuse zone, labele cainelui pot fi cu usurinta afectate de intepaturi si alte probleme mai serioase. Examinarea lor de catre medicul veterinar ar putea duce la identificarea urmatoarelor cauze ale schiopatatului la caine:
- Laceratiile (taieturile) reprezinta o problema comuna pentru un caine activ. Taieturile apar in urma contactului cu suprafete si obiecte ascutite, cu asperitati, cu obiecte metalice etc. Ranile de acest tip sunt insotite adeseori de infectarea tesutului, insa se vindeca bine, in cele mai multe dintre cazuri.
- Cainele poate schiopata si din cauza perforarii severe a labelor. Ranile de acest tip, cat si infectiile serioase, sunt tratate adesea cu antibiotice, pe cale orala sau intravenos.
- Ghearele prea lungi sau prea scurte reprezinta alte posibile cauze ale schiopatatului la caine. Ghearele dezvoltate in exces se pot rupe, provocand dureri animalului. Pentru ca zona afectata sa se poata vindeca, ghearele trebuie indepartate complet de catre medicul veterinar.
Alte cauze ale schiopatatului la caine
Pe langa problemele localizate la nivelul labelor, cainele tau mai poate schiopata si din urmatoarele cauze:
- Durerile de crestere, in cazul cainilor de talie mare care se dezvolta rapid, pot determina aparitia schiopatatului. De regula, aceste dureri apar in jurul varstei de 6-9 luni, insa pot aparea si la cainii de 18 luni. Durerile de crestere au o durata de circa 2-5 luni si dispar prin schimbarea alimentatiei si inaintarea in varsta.
- Osteodistrofia hipertrofica este o alta problema de crestere ce poate cauza schiopatatul la caini si presupune inflamarea articulatiilor. Apare la cainii de 2-8 luni si este insotita adesea de letargie, febra si scaderea in greutate a animalului.
- Displazia de sold se refera la o problema localizata la nivelul articulatiei soldului si este genetica. Implica modificarea echilibrului dintre dezvoltarea articulatiilor soldului si cresterea in greutate a cainelui, caz in care se instaleaza incongruenta. Displazia de sold poate fi suspectata atunci cand schiopatatul este prezent la membrele inferioare ale animalului.
Foto: ehow.com, dogarthritisblog.info, petmd.com, dailykos.com