Aparuta in secolul al XIX-lea, rasa este agreata in special pentru ca iepurele olandez este un animal vioi si sociabil.
Despre iepurele olandez
Rasa iepurelui olandez a aparut in Anglia, in 1830, si s-a raspandit, intr-o prima faza, in Olanda (de unde si denumirea sa). Are o speranta de viata cuprinsa intre 5 si 8 ani, insa poate trai chiar si peste 10 ani. Greutatea sa medie, la maturitate, este de circa 1,5 - 2,5 kg. Iepurele olandez este o specie mica de rozatoare, cu dimensiuni reduse in comparatie cu alte rase de iepuri.
Daca, initial, iepurele olandez a fost crescut pentru carnea si blana sa, in prezent rozatorul este un animal indragit de companie. Iepurele olandez este apreciat pentru blana sau moale si scurta, pentru colorit, dar si datorita personalitatii sale sociabile.
Cea mai raspandita combinatie de culori a iepurelui olandez este de alb cu negru, insa ai putea gasi exemplare si in combinatii de alb cu gri deschis, gri albastrui sau maron, printre altele.
Ghid pentru achizitionarea unui rozator de casa
Adapostul
Iepurasul tau are nevoie de un loc numai al lui, suficient de mare pentru a-i permite sa topaie si sa se joace. In acest sens, ii poti pregati casuta intr-o cusca incapatoare, plasata la cativa centimetri deasupra solului si impartita in doua: o zona de joaca si una de dormit. Inaltimea custii ar trebui sa ii permita iepurelui olandez sa se ridice pe labele din spate fara dificultati.
Plaseaza cusca intr-un spatiu ferit de lumina directa a soarelui si curenti de aer. In plus, asigura-i o temperatura ambientala de circa 15 - 20 C, indiferent de sezon. Tine cont de faptul ca temperaturile foarte ridicate ii pot provoca probleme grave de sanatate!
Alimentatia
Iepurele olandez este ierbivor, iar alimentatia sa zilnica ar trebui sa fie alcatuita, in proportie de circa 80%, din iarba si fan. Fanul ar trebui sa fie pus la dispozitia iepurasului mereu, pentru ca micutul rozator sa isi toceasca suficient de mult dintii din spate care ii cresc in permanenta. Ideal ar fi sa ii oferi 2 mese pe zi: una dimineata si una seara.
Igiena
Iepurele olandez are nevoie de o igiena corespunzatoare, pentru a evita problemele de sanatate. Printre altele, asigura-te ca ii cureti ochii si urechile si ca ii tai gherutele. Ochii ar trebui curatati zilnic cu un servetel fin, astfel incat sa elimini murdaria acumulata in interior.
In ceea ce priveste imbaierea, iepurele olandez prefera sa se spele singur in loc sa aiba contact cu apa. Insa, daca descoperi ca animalutul este foarte murdar, curata-l cu un burete imbibat in apa. Nu uita sa ii tai ghearele, cu care se poate rani singur.
Exercitiile fizice
Pentru ca iepurasul tau olandez este prietenos si, in plus, are nevoie de exercitii fizice zilnice pentru a nu acumula greutate in exces, joaca-te cu el cat mai des cu putinta! Chiar si asa, nu uita de vizitele regulate la medicul veterinar, care te va ajuta sa mentii sanatatea rozatorului de companie.
Sursa foto: haroldrr.com