Soparla Gecko Leopard

1/1149
label Diverse autorenew 05 Dec 2012, 00:00
Este docila, frumos colorata si usor de intretinut, fapt care o transforma in alegerea perfecta pentru incepatori.

Originea

Soparla Gecko Leopard, cunoscuta si sub denumirea de "leopardul desertului", este nativa in tari precum Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan si in zona de nord-vest a Indiei. Prefera mediile desertice, stancoase, presarate cu tufisuri si ierburi.

Soparla Gecko Leopard a fost descrisa pentru prima data ca specie individuala de catre zoologul Edward Blyth in anul 1854 si a primit denumirea stiintifica de Eublepharis macularius. Numele generic - Eublepharis - s-a format prin alaturarea cuvintelor grecesti "Eu" (adevarat) si "blephar" (pleoapa), rezultatul facand trimitere la faptul ca soparla Gecko Leopard are pleoape, similare omului, spre deosebire de alte reptile.

Cat despre "macularius", numele deriva din latinescul "macula" (pata) si se refera la petele de pe suprafata corpului soparlei Gecko Leopard.

Nu in ultimul rand, denumirea populara - Gecko Leopard - provine din dialectul Malay, unde "gekoq" este un termen ce reprezinta sunetele scoase de aceasta specie de soparla. Termenul "leopard" face trimitere la petele negre cu care este acoperit corpul galbui al soparlei in habitatul natural.

2267.jpg

Clasificarea

Clasa Reptilia

Ordinul Squamata

Subordinul Scleroglossa

Infraordinul Gekkota

Familia Gekkonidae

Subfamilia Eublepharinae

Genul Eublepharis

Specia Eublepharis macularius

Aspectul exterior si dimensiunile

Soparla Gecko Leopard este o reptila de talie mica, cu o lungime cuprinsa intre circa 20 si 30 cm si o greutate la maturitate ce variaza intre aproximativ 45 si 65 grame. Puii de Gecko Leopard, abia nascuti, au dimensiuni de circa 6-8 cm si o greutate de aproximativ 3 grame.

Coloritul sau de fond - galben-crem - este mai intens in mediul natural decat atunci cand soparla este crescuta in captivitate. Are corpul presarat cu pete negre. In captivitate, coloritul, atat cel de fond, cat si cel al petelor, poate varia considerabil (portocaliu, gri, albinos, amelanistic, dungat etc.).

2268.jpg

Partea dorsala a soparlei este acoperita cu protuberante, in timp ce partea ventrala este fina, subtire si transparenta. Pielea reptilei este groasa si rezistenta, conceputa astfel pentru a face fata mediului de viata desertic, stancos, specific habitatului natural.

Soparla are picioruse scurte, care ii permit o deplasare rapida, utila cu precadere atunci cand vaneaza sau vrea sa scape de pradatori. De asemenea, spre deosebire de alte soparle, Gecko Leopard are gherute, cu ajutorul carora se poate catara pe crengi si stanci. Prezenta ghearelor se traduce si prin imposibilitatea soparlei de a se catara pe suprafete verticale ori netede.

La fel ca restul reptilelor, si soparla Gecko Leopard prezinta autotomie caudala. Cu alte cuvinte, cand este amenintata, mica reptila poate renunta la propria coada, care ulterior se va regenera (uneori avand un colorit diferit de cel initial).

Adapostirea

O soparla Gecko Leopard, ca animal de companie, poate fi adapostita cu incredere intr-un terariu de sticla de minim 40 litri. In situatia in care in terariu va sta mai mult de un exemplar, capacitatea vasului trebuie sa creasca considerabil. Astfel, un grup de trei soparle Gecko Leopard nu se va simti confortabil intr-un terariu mai mic de 80 litri.

Substratul terariului poate fi variat. Astfel, desi cele mai indicate sunt servetelele, hartia de ambalaj, ziarele si prosoapele de hartie, intrucat sunt inofensive in cazul unei eventuale ingerari, exista crescatori care folosesc nisip, pietris, creta furajera sau alte tipuri de substrat utilizate la amenajarea terariilor pentru reptile.

2269.jpg

Terariul unui Gecko Leopard mai trebuie sa includa un spatiu - sub forma de caserola - cu substrat permanent umed (cocos), prevazut cu o gaura prin care soparla sa se poata strecura in interior. Vasul in cauza este folosit in perioada naparlirii ori a depunerii oualor. Din terariu nu trebuie sa lipseasca vasul cu apa de baut si, eventual, cel cu calciu.

Este esential, de asemenea, ca terariul sa fie impartit in doua zone: una calda si una rece. Prima zona poate fi incalzita cu ajutorul unei pernute electrice, amplasate dedesubtul terariului, si cu un bec situat deasupra vasului.

O soparla Gecko Leopard se va simti excelent intr-un terariu in care, in timpul zilei, zona calda are o temperatura de circa 29 C, iar cea rece, de 24 C. La lasarea intunericului, temperatura din terariu ar trebui mentinuta in jurul valorii de 22 C (niciodata mai scazuta de 20 C). Cat despre umiditate, aceasta ar trebui mentinuta in jurul valorii de 25%-30%, pentru a nu-i provoca probleme de sanatate micutei reptile.

Nu in ultimul rand, retine se adaugi, in ambele zone ale terariului, cat mai multe obiecte decorative care sa ii permita soparlei Gecko Leopard sa se ascunda atunci cand doreste, cu atat mai mult cu cat prefera sa stea departe de privirile curioase in timpul zilei.

Hranirea

Alimentatia soparlei Gecko Leopard este alcatuita in proportie covarsitoare din insecte si diferite tipuri de viermi (viermi de faina, viermi de matase etc.). Prefera greierii si nu va refuza, periodic, hrana sub forma de rozatoare de talie mica, soparle ori serpi.

Un aspect important este faptul ca soparla Gecko Leopard are nevoie de o cantitate insemnata de calciu. Pe langa amplasarea unui vas cu calciu, din care reptila sa se serveasca la nevoie, mai este posibila si pudrarea hranei cu carbonat de calciu. Puii de Gecko Leopard si femelele de reproductie au nevoie la fiecare masa de suplimente sub forma de calciu, dar si de multivitamine destinate reptilelor. Adultii pot primi calciu si multivitamine o data la fiecare doua mese.

 

Aspecte particulare

Soparla Gecko Leopard este un animal ectoterm, cu sange rece, care absoarbe caldura si energie in timpul zilei, atunci cand doarme, pe care le foloseste apoi la lasarea noptii, la vanatoare si, ulterior, pentru a digera hrana.

Imperecherea unui mascul cu o femela de soparla Gecko Leopard are loc rapid: masculul musca coada femelei, dupa care o prinde de ceafa si o insemineaza. In tot acest timp, femela poate manifesta un comportament agresiv.

Femela poate depune cate 2 oua, la un interval de 2-4 saptamani, in vasul umed din terariu. Incubarea se face intr-un incubator special pentru reptile si are o durata cuprinsa intre 40 si 60 de zile.


Foto: photo-dictionary.com, florafauna.com, ryo-kenzaki.blogspot.com, reptilechannel.com