Cum sa ai grija de puii de rata
1/1396
calendar_month 23 Nov 2015, 00:00
Daca le oferiti o casa ferita de pericole, unde sa aiba parte de hrana buna si apa din belsug, puisorii de rata curiosi si jucausi vor fi capabili sa mearga si sa inoate inainte ca tu sa realizezi. Iata de ce ar avea nevoie pentru a creste sanatosi si fericiti:

1. Sa-i faceti o casa

a. Gasiti o cutie de carton. Dupa ce ratustele au eclozat din oua si au petrecut aproximativ 24 de ore pentru a se obisnui cu noul mediu, sunt gata sa se mute intr-o astfel de cutie-casa. Un recipient de plastic de depozitare, o cutie de carton mai gros sau un acvariu mare pot fi folosite foarte bine cu acest scop.Cutia ar trebui sa ofere o izolare destul de buna, mai ales ca puilor de rata le trebuie multa caldura. Nu alegeti o cutie cu prea multe gauri in partile laterale sau in partea de jos.

Asezati pe fundul cutiei fasii de lemn sau prosoape vechi. Evitati utilizarea ziarelor sau a altor materiale alunecoase. Ratustele sunt inca nesigure pe picioarele lor, mai ales in primele cateva saptamani dupa ce eclozeaza si pot aluneca cu usurinta pe anumite suprafete, cum sunt foile de plastic sau chiar de ziar, riscand astfel sa se raneasca.

b. Instalati o lampa sau o veioza care emana caldura. Puii de rata trebuie sa fie tinuti la caldura in primele cateva saptamani dupa ce eclozeaza, pentru a le oferi sansa de a se obisnui cu aerul rece din afara oualor. Cumparati o lampa speciala pentru clocit de la un magazin de hrana pentru animale sau de la un magazin de hardware si fixati-o deasupra cutiei in care stau ratustele.

Asigurati-va ca becul nu este prea aproape de rate. Acest lucru poate face ca acestea sa se supraincalzeasca sau, daca ating becul, acestea s-ar putea arde.
Reglati caldura si puterea in functie de comportamentul ratelor. In cazul in care stau ghemuite unele intr-altele sub lampa, acestora le-ar putea fi frig. In cazul in care sunt imprastiate si respira greu, acestea sunt supraincalzite.

Odata ce ratele cresc mai mari, ele vor avea nevoie de tot mai putina caldura. Ridicati lampa sau schimbati becul cu unul care degaja mai putina caldura, atunci cand ratustele nu mai dorm sub ea.

2. Oferiti-le hrana si apa din belsug

a. Puneti un castron cu apa de baut in interiorul cutiei. Utilizati un castron foarte putin adanc, care permite ratelor sa-si scufunde ciocurile, dar nu si capetele intregi. Ratustelor le place sa-si curete narile in timp ce beau apa, dar daca ar avea acces la apa mai adanca s-ar putea ineca.Daca va temeti ca vasul este un pic prea adanc, puneti pe fundul acestuia pietricele pentru a-l face mai sigur.

b. Hraniti puii de rata pentru inceput cu firimituri. Ratustele nu mananca in primele douazeci si patru de ore dupa ce eclozeaza, deoarece absorb inca nutrientii din galbenusul aflat in interiorul oului din care au iesit. Dupa aceea, incep sa manance firimituri si mancare speciala pentru ratuste, disponibile la magazinele de animale. Cumparati un vas din plastic pentru hrana, completati-l si asezati-l in casuta.

Daca vi se pare ca ratele mananca prea lent si greu, incercati sa adaugati putina apa peste hrana pentru a o face mai usor de inghitit. Puteti adauga o cantitate mica de zahar in apa de baut in primele doua zile pentru mai multa energie.Asigurati-va ca ratuștele au intotdeauna acces la hrana. Ele au nevoie sa manance ori de cate ori le este foame, deoarece cresc foarte repede in aceasta etapă a vieții. Au nevoie, de asemenea, de apa pentru a le ajuta sa inghita hrana, asa ca tineti vasul de apa plin tot timpul.

Dupa aproximativ zece zile, puii de rata sunt pregatiti sa manance boabe mai mari. Cand puii de rata devin adulti, dupa aproximativ 16 saptamani, sunt gata sa manance hrana pentru rata-adult.

3. Evitati sa hraniti ratustele cu altceva decat produsele speciale pentru rate.

Alimentele, cum este painea, nu le ofera necesarul de care au nevoie, iar unele le pot chiar imbolnavi. Le puteti oferi ca si gustare fructe si legume taiate in bucatele, dar asigurati-va ca masa lor principala este una speciala pentru rate.Nu dati bobocilor de rata hrana pentru puii de gaina. Aceasta nu are bagajul nutritiv potrivit pentru puii de rata. Nu folositi niciodata furaje ce contin medicamente. Acestea pot provoca leziuni ale organelor.

Mult succes!