Studiu: relatia caine-stapan similara relatiei parinte-copil

1/1424
label Diverse autorenew 25 Iun 2013, 00:00
Pentru animalele domestice, situatia este si mai complexa. Animalele de companie pot intra in relatii profunde nu numai cu celelalte animale din aceeasi specie, dar, de asemenea, cu proprietarii lor. Oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina Veterinara, Viena (Vetmeduni Viena), au investigat legatura dintre caini si proprietarii lor si au gasit asemanari izbitoare cu relatia parinte-copil la om.
Cainii domestici au fost asociati cu oamenii inca de acum 15.000 de ani. Animalele sunt atat de bine adaptate pentru a trai alaturi de oameni, incat, in multe cazuri, proprietarul inlocuieste celelalte rude ale animalului si isi asuma rolul de principal partener social al cainilor. Relatia dintre proprietarii de animale de companie si caini se dovedeste a fi extrem de similara cu legatura profunda dintre copii si parintii lor.

Un aspect al legaturii dintre om si caine este asa-numitul "efect de siguranta". Acest efect este, de asemenea, intalnit in legatura parinte-copil: sugariiisi folosesc parintii ca o garantie a sigurantei atunci cand vine vorba de a interactiona cu mediul inconjurator. Pana de curand, "efectul de siguranta" nu au fost atent examinat la caini.
Lisa Horn, de la Institutul de Cercetare Vetmeduni ,a hotarat, prin urmare, sa arunce o privire mai atent asupra comportamentului cainilor si proprietarilor lor. Ea a analizat reactiile cainilor in trei conditii diferite: "stapan absent", "stapan mut" si "incurajarea din partea stapanului". Cainii au fost pusi in situatia de a castiga o rasplata in mancare, in urma manipularii jucariilor pentru caini. In mod surprinzator, pareau mult mai putin dornici de lucru si de a primi recompensa atunci cand ingrijitorii lor nu au fost acolo decat atunci cand au fost. In plus, fie ca proprietarul si-a incurajat cainele in timpul sarcinii, fie ca a ramas tacut, acest fapt a avut o influenta redusa la nivel motivational asupra animalului.

Intr-un alt experiment, Horn si colegii ei au inlocuit proprietarul cu o persoana necunoscuta. Oamenii de stiinta au observat ca in acest caz cainii interactioneaza greu cu strainii si nu au fost mult mai interesati in incercarea de a obtine recompensa decat atunci cand aceasta persoana nu a fost acolo. Cainii au fost mult mai motivati numai atunci cand proprietarul lor a fost prezent. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca prezenta proprietarului este importanta pentru ca animalul sa aiba un comportament care denota incredere in sine.
Studiul ofera prima dovada de similitudine intre "efectul de siguranta", intalnit in relatia caine-proprietar si relatia copil-parinte. Aceasta paralela izbitoare va fi in continuare investigata in studii comparative directe pe caini si copii. Lisa Horn a declarat: "Unul dintre lucrurile care intr-adevar ne-a surprins a fost acela ca modul in care si cainii si copiii se comporta fata de persoanele care ii ingrijesc sunt similare".