In lumea canidelor, un caine care urla noaptea inseamna, de asemenea, ghinion. Un caine negru este la fel considerat un aducator al ghinionului in anumite parti ale lumii. Dar daca copilul tau nou-nascut este lins de un caine, ea sau el se va vindeca intotdeauna mai rapid decat alti copii.
Acestea sunt toate, in mod evident, niste mituri care au fost transmise din generatie in generatie si raspandite de la o cultura la alta. Uneori, actiunile companionilor nostri canini sau felini pot parea ciudate, trasnite sau prevestitoare sau aducatoare de ghinion (sunetul cainilor urland, de exemplu, este sinistru, infiorator – la fel ca sufletele mortilor care cutreiera).
Dar, exista, de asemenea, alte mituri mult mai prozaice despre caini si pisici carora oamenii continua sa le dea crezare. Multe sunt inofensive si au fost ridicate la statutul de „legenda urbana”. Dar altele, daca sunt puse in practica, pot conduce la ranirea cainelui vostru. Un copil, de exemplu, este posibil sa nu realizeze ca pisicile nu au in realitate noua vieti sau ca ele nu cad intotdeauna in picioare.
Aici sunt 10 dintre cele mai cunoscute mituri despre caini si pisici.
Cainii
• Cainii inainteaza in varsta cu cate 7 ani pentru fiecare an uman. Contrar credintei populare, nu exista o formula exacta de estimare a varstei cainelui. Cu toate acestea, un ghid de estimare aproximativa a varstei cainelui este acesta: primul an din viata unui caine este echivalentul a 16 ani umani. Dupa doi ani, ei au aproximativ 24 de ani. La 3 ani, ei au circa 30 ani. In fiecare an care urmeaza, se adauga 5 ani umani pentru a determina varsta cainelui vostru. Subliniem, acesta este un punct de reper, orientativ.
• Cainii nu vad in culori. Acest lucru nu este in totalitate adevarat. Cainii pot vedea in culori, dar nu pot spune diferenta intre galben, verde sau rosu, desi ei pot face distinctia intre nuantele de albastru si gri. De fapt, ei pot face diferenta intre nuantele apropiate de albastru, gri si violet mai bine decat oamenii.
• Cainii dingo sunt o specie de caini salbatici din Australia. Nu este adevarat. De fapt, ei sunt caini salbatici sau progeniturile cainilor salbatici. La un moment dat, cainii dingo au fost animale de casa, dar au revenit la viata din salbaticie.
• Saliva cainelui este antiseptica. Odata se credea ca saliva cainelui este antiseptica, si inca exista oameni care cred ca aceasta are proprietati vindecatoare. Desi ea poate ucide unele bacterii, saliva cainelui contine propriile ei bacterii „exotice” care pot produce infectii grave, mai ales la persoanele ale caror sisteme imunitare sunt slabite.
• Cainii se simt vinovati atunci cand fac ceva gresit. Nu este adevarat ca un caine se va simti vinovat pentru ceva facut gresit. Privirea de caine abatut nu este a unuia vinovat – este frica. Deoarece el va percepe ca pe liderul grupului, el va fi supus si ascultator daca simte ca sunteti prost dispusi, dar nu se va simti vinovat daca va da peste vasul vostru pretios din Dinastia Ming. Daca nu este prins asupra faptului, cainele vostru nu va avea nici cea mai vaga idee ce-a facut sa va supere; el vrea doar sa va impace.
Pisicile
• Pisicile intotdeauna aterizeaza pe propriile picioare. Acesta este probabil unul dintre cele mai periculoase mituri despre pisici, deoarece copiii, din nefericire, incearca sa-l dovedeasca. Este adevarat ca pisicile sunt foarte agile si ca se pot rasuci in aer pentru a-si corecta pozitia, dar nu intotdeauna. Daca pisica este luata prin surprindere, intra in panica sau este ranita, precum si daca ea cade de la o inaltime prea mare, ea este posibil sa nu mai fie capabila sa-si corecteze pozitia. In plus, intr-o cadere periculoasa (de exemplu, de la etajul 2) nu va mai conta daca ea va ateriza pe propriile picioare. Caderea inca ii poate provoca rani sau o poate ucide.
• Pisicile nu se supara si adesea prefera sa fie lasate singure. Pisicile nu ar trebui lasate singure pentru perioade lungi de timp. Pisicile au reputatia de a fi distante si independente, ceea ce ia facut pe oameni sa creada ca ei isi pot lasa pisicile singure pentru perioade lungi de timp. De fapt, pisicile sunt animalute de companie gregare din punct de vedere social. O pisica bine socializata isi doreste sa fie in jurul familiei sale si-i place sa se joace si sa fie alintata. Unele sunt un pic mai pretentioase in ceea ce privesc momentele in care accepta sa fie mangaiate sau sa se joace, dar, per ansamblu, toate au nevoie de dragoste si atentie.
• Pisicile pot vedea in intuneric. Desi pisicile vad mai bine in semiintuneric decat oamenii, ele nu pot vedea in intuneric total. Ochi lor sunt proiectati sa se deschida de trei ori mai larg decat pupila umana pentru a lasa sa patrunda cat mai multa lumina cu putiinta, cantitatea de lumina disponibila in timpul normal de „vanatoare” de la rasarit si de asfintit.
• Pisicile sunt animalute de companie „usor de intretinut”. Acesta este un mit subiectiv – el depinde in totalitate de ceea ce intelegeti prin intretinere usoara. In comparatie cu un caine, da, ele sunt relativ usor de intretinut avand in vedere faptul ca nu trebuie scoase afara pentru plimbarile zilnice si ca nu vor intotdeauna sa se joace. Dar, cu toate acestea, litiera trebuie curatata in fiecare zi, iar nisipul trebuie schimbat saptamanal; pisicile au nevoie de un regim regulat de miscare si de stimulare mentala; de asemenea, ele au nevoie de vizite regulate la medicul veterinar pentru a le mentine starea de sanatate, mai ales pe masura ce imbatranesc; si nu in ultimul rand, pisicile au nevoie de afectiune.
• Pisicile le sug suflarea noilor-nascuti. Undeva in adancurile istoriei, o pisica a fost vazuta lingand laptele de pe buzele unui bebelus, iar mama sugarului a interpretat acest lucru ca „rapirea suflarii bebelusului”. Desi acest lucru nu este cazul in realitate, o pisica poate fi intr-adevar atrasa de lapte si poate exista un anumit risc de sufocare accidentala. Intodeauna nu este o idee buna sa va lasati animalutul de companie singur cu un sugar, fie el caine sau pisica.