Top 4 specii invazive de animale

1/1612
label Diverse autorenew 13 Nov 2013, 00:00
Prin transportarea, voluntara sau nu, a unor animale dintr-o parte intr-alta a globului, omul a favorizat patrunderea unor specii straine in medii in care, in conditii prielnice, s-au inmultit alarmant si au alungat ori de-a dreptul distrus speciile native.

Unele dintre speciile astazi invazive au fost introduse intentionat in zone ale lumii in care, altfel, nu ar fi ajuns niciodata - este cazul iepurilor sau al broastelor raioase Rhinella marina din Australia.

Altele au ajuns in colturi indepartate ale lumii si au invadat ecosistemele locale in mod accidental, cum este cazul midiilor Dreissena rostriformis bugensis din Marile Lacuri ale Americii de Nord.

Iata patru specii invazive de animale care au luat cu asalt si au modificat considerabil ecosistemele in care au patruns!

1. Pitonul birmanez

Pitonul birmanez este o specie nativa in sudul si sud-estul Asiei care a devenit specie invaziva in zona mlastinilor Everglades din statul american Florida.

Primele exemplare de pitoni birmanezi au ajuns in regiune ca animale de companie. Cand posesorii lor s-au plictisit sa aiba in casa serpi pe post de companioni, i-au eliberat in natura, iar acestia s-au adapostit si inmultit necontrolat in mlastinile Everglades, similare mediului lor natural de trai.

Desi au parte si ei de pradatori (aligatorii din mlastini), pitonii birmanezi au determinat scaderea dramatica a populatiilor de mamifere mici din zona, anumite specii disparand complet!

2. Iepurii

Dragalasii si simpaticii iepurasi, crescuti ca animale de companie in lumea intreaga, nu sunt la fel de indragiti pe continentul australian, unde sunt considerati specie invaziva.

Iepurii au fost introdusi in Australia in secolul al 17-lea pe post de hrana, insa, de indata ce primele exemplare au ajuns in libertate, s-au inmultit necontrolat si au pus stapanire pe intreg teritoriul, producand anual pagube insemnate. In plus, tot ei sunt responsabili de disparitia a numeroase specii native.

Eforturile de a le reduce numarul si influenta negativa sunt soldate esecului, data fiind repeziciunea cu care produc urmasi.

3. Midiile Quagga

Midiile Quagga (Dreissena rostriformis bugensis) sunt moluste acvatice bivalve care isi duc existenta in apele raului Nipru ce se varsa in Marea Neagra. De-a lungul timpului, aceste midii au fost culese si transportate in lumea intreaga, in calitate de delicatese culinare, fapt care a favorizat raspandirea lor in ecosistemele acvatice la nivel global.

In prezent, midiile Quagga sunt considerate specie invaziva pe intreg terioriul SUA, luand initial cu asalt Marile Lacuri unde au determinat disparitia a numeroase specii native de creaturi acvatice.

4. Crapul asiatic

Denumirea de crap asiatic reuneste mai multe specii de pesti native in China care au devenit specii invazive de-a lungul SUA, inmultindu-se necontrolat in raurile, fluviile si lacurile din teritoriu.

Initial, aceste specii de crap asiatic au fost introduse in SUA pentru a ajuta la curatarea apelor de reziduurile generate de somnii crescuti in ferme. Cum insa crapii asiatici au reusit sa patrunda si in reteaua de rauri a SUA, n-a mai fost decat un pas pana la transformarea lor in specii invazive care au modificat considerabil ecosistemul local.

Foto: theconversation.com, en.wikipedia.org

Quiz
Ce animal de companie iti trebuie ?

Nelipsit din fotografiile de familie, partener de joaca si dialog, avand propriul loc pentru masa si somn, animalul de companie a devenit un adevarat ...

Sondaj

Esti de acord cu noua lege care impune eutanasierea cainilor fara stapan?