Top 5 animale cu abilitati uimitoare de a combate frigul

1/1644
label Diverse autorenew 11 Dec 2013, 00:00
Iar pentru a reusi sa faca fata gerului aspru, aceste creaturi si-au dezvoltat abilitati specifice care sa le ajute sa supravietuiasca in cele mai vitrege conditii. Iata cinci animale care combat frigul cu succes!

1. Pinguinul imperial

Pinguinii imperiali supravietuiesc in gerul aspru al Antarcticii gratie a doua caracteristici inedite. In primul rand, stratul exterior al penajului este foarte rece - temperatura sa este mai scazuta decat cea a mediului ambiental -, fenomen care ajuta simpaticele pasari sa isi pastreze caldura corpului in interior, in special in zilele senine (si, deci, foarte geroase).

In al doilea rand, pinguinii imperiali adopta o pozitie anume pentru a-si feri picioarele de inghet, intrucat aceste membre nu sunt acoperite de pene. Astfel, au remarcat cercetatorii, pasarile se lasa usor pe spate si isi apuca picioarele, indepartandu-le de pe gheata, pentru a le incalzi.

2. Soparla vivipara

In general, animalele cu sange rece nu supravietuiesc temperaturilor care scad sub 0 grade Celsius pentru simplul fapt ca, in aceste conditii, apa din sangele lor ingheata si se transforma in cristale microscopice de gheata - ca niste mici lame ascutite - care determina moartea animalului.

Totusi, anumite specii de reptile au dezvoltat tehnici incredibile de supravietuire. Astfel, daca anumite specii de soparle si de amfibieni isi maresc nivelul de glucoza si glicerol, substante care previn formarea cristalelor de gheata in sange, soparla vivipara (Lacerta vivipara) si-a dezvoltat un tip special de mitocondrii care ii ajuta organismul sa produca in continuare energie chiar si atunci cand jumatate din trupul sau este inghetat!

3. Macacul japonez

Macaca fuscata este o specie de primata care isi duce existenta in zonele nordice ale Japoniei. Intr-una dintre cele mai reci regiuni in care macacul japonez poate fi intalnit, si anume in valea Jigokudani din prefectura Nagano, macacul japonez a gasit o modalitate inedita de a se incalzi in timpul iernii: se foloseste de izvoarele termale care abunda in zona!

Conform unor studii, primatele din zona transmit obiceiul imbaierii in apele calde ale izvoarelor termale din generatie in generatie, o caracteristica specifica doar lor, intrucat, au remarcat cercetatorii, macacii japonezi adusi in valea Jigokudani din alte regiuni nu au adoptat aceleasi obiceiuri pentru a se incalzi.

4. Balena

Balenele reusesc sa faca fata temperaturilor scazute ale apelor in care isi duc existenta gratie unui strat generos de untura, aflat imediat sub piele, care pastreaza caldura in interior. In absenta acestui "costum" izolator extrem de eficient, balenele nu ar reusi sa supravietuiasca, intrucat ar arde mult prea multe calorii in incercarea de a se incalzi.

5. Ursul polar

Pentru a se proteja de frig, ursul polar se foloseste, la randul sau, de stratul de tesut adipos de sub piele, dar nu numai de acesta. Animalul are corpul acoperit cu doua tipuri de blana: una scurta si una lunga. Cea din urma are o structura cel putin interesanta, firele de par fiind goale pe dinauntru! Astfel, in timp ce aceste fire de blana tin umezeala la distanta, cele mai scurte contribuie la izolarea trupului ursului polar si a mentinerii caldurii in interior.

Foto: www2.ucar.edu, wikimedia.org, primates.com, thetimes.co.uk, wildexplorer.org, Lucia Terui