Este vorba despre cateva dintre animalele de mici dimensiuni raspandite pe uscat si in apa care pot fi fatale. Iata un top cinci al creaturilor micute, dar extrem de periculoase!
1. Broasca sageata aurie
In pofida dimensiunilor reduse si a aspectului dragalas, broasca sageata aurie este cea mai otravitoare creatura din lume. Broscuta produce batrachotoxinine de tip A, homobatrachotoxine si batrachotoxine alcaloidale steroide care pot provoca animalelor si oamenilor cu care intra in contact artimie, fibrilatii si, in cele din urma, stop cardiac.
In plus, in situatia in care broscuta este atinsa, senzatia rezultata este extrem de dureroasa, similara unei arsuri, si se mentine timp de cateva ore! Nu ar trebui ignorat nici faptul ca toxinele secretate de un singur exemplar de broasca sageata aurie pot ucide intre 10 si 20 de oameni - un numar impresionant, avand in vedere ca animalul nu masoara mai mult de 3-4 cm.
2. Scorpionul galben palestinian
Scorpionul galben palestinian, Leiurus quinquestriatus, denumit sugestiv in limba engleza "deathstalker", este o alta creatura de mici dimensiuni, dar foarte periculoasa, din cauza veninului sau.
Scorpionul de maxim 11 cm secreta un cocktail de neurotoxine care poate ucide copii, oameni in varsta, infirmii ori persoanele alergice la compusii veninului. Totusi, merita mentionat ca unul dintre compusii acestuia, clorotoxina, poate contribui la vindecarea cancerului cerebral!
3. Meduza Irukandji
Irukandji este cea mai mica meduza din lume, insa si una dintre cele mai periculoase creaturi, dat fiind faptul ca toxinele eliberate intr-o singura intepatura sunt de 100 de ori mai puternice decat cele ale unei cobre.
Micuta meduza isi face veacul in apele continentului australian, dar pare sa calatoreasca si mai departe, pana in apropierea celui american, unde a fost, de asemenea, identificata. Persoanele intepate de aceasta creatura ajung sa sufere de "sindromul Irukandji", caraterizat prin dureri extreme in tot corpul, stari de greata, transpiratie abundenta, tahicardie, hipertensiune arteriala si panica.

4. Tantarul anofel
Tantarul anofel a fost desemnat, pe buna dreptate, cea mai periculoasa creatura de pe Terra. Explicatia este data de faptul ca aceasta insecta duce la aparitia a peste 300 milioane de cazuri de malarie in fiecare an ce determina 1-3 milioane de decese.
In plus, tot tantarul anofel poate fi purtatorul si altor boli, precum febra Dengue (cunoscuta si ca "febra oaselor rupte" din cauza durerilor atroce), elefantiaza sau filariaza limfatica, si febra galbena, care este, de multe ori, fatala.
5. Musca Tete
Musca Tete este o insecta periculoasa, de dimensiuni similare celei comune, care are un apetit crescut pana sangele vertebratelor mari, precum oamenii. Insecta este renumita pentru faptul ca transmite o boala grava, boala somnului, o afectiune cauzata de parazitul Trypanosoma.
Boala somnului se manifesta prin febra, dureri de cap si inflamatii la nivelul creierului, urmate de o stare de moleseala in timpul zilei, respectiv insomnie noaptea. Boala somnului poate fi fatala.
Foto: thesun.co.uk, wikimedia.org, wild-facts.com, purdue.edu, yale.edu