Top 5 cele mai dragalase animale pe cale de disparitie

1/1629
label Diverse autorenew 27 Nov 2013, 00:00
De la mamifere la pasari, reptile si amfibieni, aceste animale au nevoie, in primul rand, de legi adecvate care sa le asigure protectia, cat si de constientizarea impactului pe care omul il are asupra habitatului lor. Cu toate acestea, nu putem sa nu remarcam ca o parte dintre animalele pe cale de disparitie sunt teribil de simpatice. Iata cinci dintre ele!

1. Gibonul cu creasta

Gibonul cu creasta (Hylobates pileatus) este o specie nativa in Tailanda, Cambodgia si Laos ce mai numara in prezent doar circa 32.000 de exemplare in salbaticie, conform IUCN. Simpatica maimuta are un stil de viata similar familiei gibonilor: este arboricola, formeaza perechi monogame si este omnivoara (dieta alcatuita din fructe, frunze si animale mici).

Specia este amenintata cu disparitia din cauza vanatului excesiv, dar si a distrugerii habitatului natural.

2. Dihorul cu labe negre

Dihorul cu labe negre (Mustela nigripes) este un alt animal dragalas pe cale de disparitie, desi descresterea accentuata a populatiei a fost stopata pe teritoriul SUA.

Numarul de dihori cu labe negre a scazut alarmant de-a lungul secolului XX, cu precadere din cauza reducerii exemplarelor de caini de preerie, principala lor sursa de hrana, exterminati la scara larga din cauza pagubelor produse culturilor agricole.

In 1979, dihorul cu labe negre a fost declarat specie extincta, insa, ani mai tarziu, au fost descoperite in viata cateva zeci de exemplare in statul american Wyoming. Gratie eforturilor de conservare, in prezent pe teritoriul SUA isi duc existenta circa 1000 de exemplare de dihor cu labe negre.

3. Leopardul de Amur

Leopardul de Amur (Panthera pardus orientalis) este o subspecie de leopard nativa in zona de sud-est a Rusiei, aflata in pericol serios de disparitie - se estimeaza ca, in libertate, nu mai exista decat in jur de 19-26 de exemplare!

Leopardul, ai carui pui sunt niste "pisicute" absolut adorabile, adopta un comportament foarte protector in anumite circumstante, anumiti masculi contribuind la ingrijirea urmasilor dupa venirea lor pe lume.

Specia este amenintata cu disparitia din cauza vanatului ilegal, a distrugerii habitatului natural, dar si a schimbarilor climatice.

4. Hipopotamul pigmeu

Chiar daca seamana cu ruda sa mai mare, hipopotamul pigmeu (Choeropsis liberiensis) este mult mai mic decat aceasta si, in plus, exista in numar foarte restrans in salbaticie (cateva mii). Principala cauza a reducerii numarului de hipopotami pigmei o reprezinta despaduririle abuzive, urmata indeaproape de vanatoarea ilegala.

Din fericire, dragalasii hipopotami pigmeu se simt excelent in captivitate, in gradinile zoologice din toata lumea, unde se imperecheaza fara probleme.

5. Pisica de nisip

Cea mai mica specie de pisica salbatica, pisica de nisip (Felis margarita) are dimensiuni comparabile felinelor domestice si isi duce existenta in regiunile desertice din nordul Africii si al Asiei Centrale. Nu se stie exact cate exemplare mai exista in salbaticie, insa specia este serios amenintata cu disparitia, fiind declarata extincta in Israel.