Toate acestea nu ii fac insa imuni la disparitie, reducerea progresiva a habitatului, schimbarile climatice si alti factori nocivi punandu-si amprenta si asupra populatiei lor globale. Asa se face ca reptilele din lista de mai jos au ajuns sa fie considerate, in prezent, cele mai rare din lume:
1. Alergatorul de Santa Lucia
Liophis ornatus a fost desemnat recent drept cel mai rar sarpe din lume. Micul sarpe neveninos traieste pe o insulita in apropierea Santa Lucia, o insula din Caraibe, si a fost la un moment dat declarat disparut (in 1936) dupa ce efectivul sau a fost decimat de specii invazive, precum mangustele si sobolanii.
Din fericire, cateva exemplare au fost redescoperite in 1973, iar in prezent se depun eforturi considerabile de conservare a speciei din care se estimeaza ca, in salbaticie, nu mai exista mai mult de 18 exemplare.
2. Vipera lui Orlov
Vipera orlovi este o specie de vipera intalnita in zona Marii Negre, pe teritoriu rusesc insa. A fost identificata abia in 2001 si declarata la scurt timp dupa specie in prag de disparitie.
In momentul de fata, se estimeaza ca mai traiesc in mediul lor natural aproximativ 250 de exemplare adulte, efectivul lor fiind in descrestere din cauza vanatorii excesive - reptila este un popular animal de companie!
3. Sarpele cu clopotei de Aruba
Amenintat serios cu disparitia este si Crotalus unicolor, o specie de sarpe endemica in insula caraibiana Aruba. Aceasta reptila vivipara - da nastere de pui vii, in loc sa depuna oua - are o speranta de viata de circa 20 de ani, ceea ce nu inseamna ca si ajunge sa traiasca atat, daca ne gandim ca, in prezent, efectivul estimat este de doar 230 de adulti in salbaticie, plus inca 100 in captivitate.
Principala cauza a declinului populatiei de sarpe cu clopotei de Aruba este pierderea habitatului, accentuata si de introducerea caprelor in insula, cu un impact negativ asupra vegetatiei.
4. Sarpele boa din Insula Round
Casarea dussumieri este o reptila regasita in insula Round, Mauritius, ce atinge la maturitate o lungime de pana la 1,5 m. Acest sarpe boa a fost reintrodus recent si in insula Gunner's Quoin, ca o dovada a rezultatelor pozitive pe care le au eforturile de conservare a speciei. In prezent, se estimeaza ca efectivul de serpi boa Casarea dussumieri este de aproximativ 1.000, in conditiile in care, in 1996, in insula Round traiau mai putin de 250 de exemplare adulte.
Printre cauzele ca au dus la declinul speciei se numara pierderea habitatului, favorizata cu precadere speciile invazive, precum caprele si iepurii.
5. Vipera lui Darevsky
Vipera darevskii este o alta specie de vipera amenintata cu disparitia. Aceasta reptila salasluieste doar in zona de nord-vest a Armeniei si in cea de nord-est a Turciei si si-a primit numele dupa cel al herpetologului rus Ilia Darevsky, unul dintre primii specialisti care au studiat-o.
Din cauza disparitiei progresive a habitatului sau natural, specia nu mai numara astazi decat circa 500 de indivizi in salbaticie.
Foto: natureology101.wordpress.com, reptilefacts.tumblr.com, reptileboards.com, calphotos.berkeley.edu, sgp.undp.org, nature.motiontopic.net