Micoza (dermatofitoza) la pisici

2/299
label Info Pisici autorenew 18 Feb 2009, 00:00
Micoza este o infectie fungica contagioasa a pielii, produsa de Microsporum canis. Este raspandita de la o persoana la alta, de la animal la om sau indirect de la obiectele contaminate sau sol. Sporii asociati pot trai circa cativa ani in anumite conditii. Micoza afecteaza trei situsuri: scalpul, corpul si unghiile pisicii.

Prezentare generala
Micoza este o infectie fungica contagioasa a pielii, produsa de Microsporum canis. Este raspandita de la o persoana la alta, de la animal la om sau indirect de la obiectele contaminate sau sol. Sporii asociati pot trai circa cativa ani in anumite conditii. Micoza afecteaza trei situsuri: scalpul, corpul si unghiile. Micoza este considerata o boala „zoonotica" ceea ce inseamna ca ea poate fi transmisa de la animal la om. Exista cateva microorganisme care pot provoca micoze printre care Microsporum canis, Microsporum gypseum si Tricophyton mentagrophytes. Micozele sunt, de regula, intalnite la pisicile tinere sau la cele cu parul lung, iar pisicile cu probleme de piele preexistente sau traumatisme ale acesteia sunt mult mai predispuse. Factorii predispozanti pot fi reprezentati de situatiile care implica un stres ridicat (adaposturile si felisele), bolile care determina imunodeficienta (cum ar fi virusul leucemiei feline sau virusul imunodeficientei feline), stresul, alimentatia saraca, cancerul, terapiile cu medicamente imunosupresive, precum si alte boli si medicamente care suprima sistemul imunitar. Animalele tinere par a fi predispuse. Unele animalute de companie pot fi rezistente la infectie, in timp ce altele pot ramane purtatoare fara semne clinice. Leziunile caracteristice sunt reprezentate de zone circulare cu lipsa de par (alopecie) in diferite regiuni ale blanii; cu toate acestea, orice modificare a aspectului blanii si/sau a pielii poate fi suspicionata ca fiind asociata micozelor. Pielea afectata, adesea, apare crustoasa si inflamata. Unele pisici pot suferi dermatopatii severe, in timp ce altele prezinta leziuni minore sau nu au nicio leziune.
Ce ar trebui sa urmariti
• Zone circulare lipsite de par (alopecie)
• Piele crustoasa si inflamata
• Mancarime (prurit) in anumite cazuri
• Unele pisici pot prezenta o acnee a barbiei, „matreata" generalizata si/sau papule mici care fac referire la o dermatita miliara
Diagnosticul
Micoza adesea arata similar cu alte boli ale pielii, astfel ca este dificil de diagnosticat numai pe baza aspectului pielii. Medicul vostru veterinar va porni de la efectuarea unor teste de diagnostic pentru a confirma prezenta fungilor. Unele dintre aceste teste pot include: • Testele de laborator care includ o hemoleucograma, un profil biochimic si o analiza de urina daca suprimarea sistemului imunitar este suspectata ca fiind cauza care sta la baza micozei.
• O cultura fungica pentru a identifica fungul responsabil al micozei.
• Examinarea cu ajutorul lampii Woods. Daca zona este fluorescenta in lumina emisa de lampa, micoza este suspectata. Cu toate acestea, efectuarea unei culturi este inca puternic recomandata. O fluorescenta negativa nu exclude micoza, avand in vedere ca unele specii de fungi nu manifesta fenomenul de fluorescenta.
• Examinarea microscopica a firelor de par.
Tratamentul
Tratamentul micozelor poate fi atat frustrant, cat si costisitor, mai ales daca aveti mai mult animalute de companie acasa. Tratarea atat a pisicii, cat si a mediului ei ambiant prezinta aceeasi importanta. La multe dintre pisici, infectia fungica se va rezolva de la sine, spontan, in cateva luni, dar tratamentul, in general, accelereaza vindecarea si ajuta la reducerea contaminarii mediului. Cu toate acestea, unele infectii pot persista. Vaccinurile pentru micoze sunt disponibile, dar sunt utilizate numai in completarea tratamentului. • Tratamentul sistemic. Exista mai multe medicamente diferite administrabile pe cale orala disponibile. Griseofulvina este cel mai frecvent prescrisa si trebuie administrata odata cu hrana. De asemenea, pisicii voastre i se va monitoriza periodic hemoleucograma pentru a sesiza la timp vreo eventuala supresie a maduvei osoase (numar scazut de leucocite, hematii si plachete sangvine), ca reactie adversa la tratament. Daca exista posibilitatea ca pisica sa fie gestanta, alertati-va medicul veterinar deoarece anumite medicamente pot fi contraindicate in aceasta situatie. Alte medicamente folosite pentru tratarea micozelor sunt reprezentate de itraconazol, ketoconazol si lufenuron. Lufenuronul nu trebuie utilizat singur in schema de tratament. Rezultatele testelor au sugerat o eficacitate discutabila si au demonstrat ca acesta nu este eficient ca unica modalitate de tratament.
• Tratamentul topic (local). Cremele si sampoanele antifungice sunt importante in reducerea contaminarii mediului. Tratamentul local, de regula, implica tunderea parului pisicilor afectate si imersarea acestora in sapun cu sulf sau antiseptice. Terapia locala cu sampon pe baza de clorhexidina 2% de doua ori pe saptamana urmata clatirea cu o solutie de enilconazol 0,2% s-a dovedit eficienta in cazul unor animalute.
• Curatarea caminului. Este recomandat ca mediul de viata al animalutului sa fie curatat serios. In anumite situatii, sporii pot supravietui pentru ani de zile. Lucrurile care nu va sunt necesare vor trebui distruse sau eliminate. Mediul poate fi curatat cu o solutie 0,5 % de hipoclorit de sodiu (solutie de inalbire diluata 1:20), care poate fi folosit pentru igienizarea articolelor lavabile.
Ingrijirea la domiciliu si preventia
Acasa, administrati-i pisicii voastre medicatia prescrisa exact intocmai cum va fost recomandata de catre medicul vostru veterinar. Reveniti pentru controalele periodice ulterioare asa cum v-au fost recomandate. Daca apar efecte secundare, detectarea timpurie a acestora poate duce la suprimarea lor. Efectuarea fungiculturilor periodice este singurul mijloc real de a monitoriza raspunsul la terapie. Avand in vedere caracterul contagios al micozei la oameni, trebuie sa aveti grija sa va spalati mainile cu meticulozitate dupa ce manipulati pisica. Indivizii imunocompromisi (cu imunitatea scazuata) vor trebui sa intre in contact cu animalele cu multa prudenta sau si mai bine, nu ar trebui sa manipuleze pisica cu micoza pana la recuperarea completa a acesteia. Ingrijirea riguroasa poate ajuta la prevenirea micozelor. Atunci cand aduceti o noua pisica in caminul vostru, faceti uz de o perioada de carantina, precum si de un examen fungic pentru a verifica prezenta fungilor. De asemenea, puteti initia un tratament preventiv in cazul animalelor expuse.