1. Pestele care inoata impotriva curentilor cascadelor
Sicula (Sicyopterus stimpsoni) este un peste mai putin obisnuit: poate inota pe verticala, impotriva curentilor cascadelor, pana la o inaltime de circa 100 m! In ianuarie 2013, Richard Blob, cercetator al Universitatii Clemson, declara ca muschii pe care pestele ii foloseste pentru a inota impotriva curentului sunt aceiasi utilizati pentru a se hrani.
2. Mormolocii cu ochi in coada
In februarie 2013, o echipa de cercetatori a publicat in revista de specialitate Experimental Biology rezultatele unui experiment inedit in urma caruia au fost creati 134 de mormoloci cu ochi in coada si pe trunchi.
Experimentul a avut drept scop studierea felului in care se adapteaza sistemul nervos in vederea tratarii cecitatii. S-ar parea ca mormolocii cu ochi in coada chiar puteau sa vada, ceea ce face descoperirea oamenilor de stiinta cu adevarat promitatoare.
3. Paianjenii care se hranesc cu lilieci sunt peste tot
Un studiu realizat in martie 2013 a dezvaluit ca paianjenii care se hranesc cu lilieci sunt prezenti pe fiecare continent, cu exceptia Antarcticii. Dupa ce oamenii de stiinta au remarcat ca atat o specie de paianjen tesator (Argiope savignyi), cat si o tarantula (Poecilotheria rufilata) aveau obiceiul de a se hrani cu lilieci de mici dimensiuni, s-au hotarat sa afle cat de comuna este aceasta practica.
Analizand rapoarte stiintifice si observatii colectate de-a lungul unui secol, cercetatorii au descoperit 52 de astfel de cazuri in lumea intreaga. Cele mai multe dintre acestea s-au regasit in zonele tropicale, cu precadere in America de Nord si de Sud.
4. Fetusul de rechin cu doua capete
In luna martie a anului trecut, o echipa de cercetatori a identificat un caz interesant al unei femele de rechin taur gestante care prezenta un fetus... cu doua capete! Fetusul nu a supravietuit si, sustin cercetatorii, chiar daca ar fi trait, nu ar fi rezistat prea mult timp in salbaticie.
5. Fluturii care "beau" lacrimi de broasca testoasa
Fluturii specifici padurilor tropicale din vestul Amazonului au un obicei cel putin interesant: se hranesc cu lacrimile de broasca testoasa cu pete galbene. Descoperirea facuta in luna septembrie 2013 are o explicatie simpla: fluturii isi procura, astfel, mineralele - cu precadere sarea - de care au nevoie.
6. Crocodilii si aligatorii stiu sa foloseasca unelte
Daca te temeai ca, in viitorul nu foarte indepartat, robotii vor cotropi lumea, mai gandeste-te o data: in decembrie 2013, oamenii de stiinta au descoperit ca aligatorii si crocodilii sunt capabili sa foloseasca unelte!
Mai exact, cu scopul de a atrage pasarile, crocodilii si aligatorii isi acopera trupurile cu bete de lemn, tentante pentru zburatoarele aflate in cautare de materiale cu care sa isi construiasca cuiburile.
Foto: livescience.com, mnn.com