Originea
Tritonul comun face parte din ordinul Caudata (Urodea), ordin reprezentat de amfibieni cu corpul alungit, cilindric. In prezent, exista aproximatvi 1300 de specii din acest ordin, raspandite in Paleartica si Neartica. Toate aceste specii sunt grupate in opt familii. In Romania se intalneste familia Salamandridae.
Adapostire
Tritonul comun este raspandit in intreaga Europa, mai putin in sud-vestul continentului (Portugalia, Franta, Spania).
Tritonul comun este asociat habitatelor impadurite. Apare frecvent si pe pajistile si tufarisurile care ocupa spatiile unor foste paduri, precum si in habitate antropice – parcuri, gradini, campuri. Patrunde si in zona de stepa, populand vaile impadurite ale raurilor. In Romania este raspandita pretutindeni, din Delta Dunarii pana la altitudinea de 1000-1500 m. In general, este insa o specie de ses.
Se acomodeaza bine in captivitate, traind 4-8 ani, insa poate atinge chiar si 18 ani. Daca sunt tinuti in acvarii, pui pot pastra caracterele larvare toata viata, avand si facultatea de a se reproduce. Desi multe populatii sunt in declin numeric sau au disparut, specia este nepereclitata.
Aspectul exterior si dimensiunile
Tritonul comun este cea mai mica specie de triton. Lungimea sa totala este de 6-11 cm. Are corpul zvelt, iar inaltimea trunchiului depaseste intotdeauna latimea. Capul tritonului este turtit, mai lung decat lat si prezinta o limba mica si libera pe laturi. Are dintii vomero-palatini dispusi in doua siruri departate posterior, apropiate anterior, formand un "Y" rasturnat, care incepe la nivelul narilor externe.
Buzele tritonului sunt dezvoltate, indeosebi la femele, in timpul reproducerii. Botul este brazdat deasupra cu trei santuri longitudinale. Coada este mai lunga sau cel putin egala cu restul corpului si se termina cu un varf ascutit, fara filament caudal. Degetele sunt late si turtite, iar pielea este mereu neteda. Se considera ca inotatoarele colorate actioneaza pe post de semnale sexuale.
Spatele la mascul este cafeniu deschis sau verde-masliniu deschis, cu pete mici punctiforme, care formeaza o fasie longitudinala. Ventral, masculul si puii sunt galbeni, aurii sau roz cu o zona mediana portocalie sau rosie cu pete mari negre. Capul masculului triton are cinci linii longitudinale negre. Gatul este alb-auriu, cu pete mari, negre. Muchia inferioara a cozii este portocalie sau galbena, iar in timpul reproducerii rosie cu tivuri albastre-negricioase si intrerupte de dungi negre verticale. Creasta dorsala este ondulata si continua de la ceafa pana in capatul strazii.
Ventral, la femela se observa pete foarte mici ce formeaza o linie longitudinala de fiecare parte a abdomenului. Gatul se aseamana cu cel al masculului. In perioada reproducerii prezinta la baza cozii o creasta joasa rectilinie ca o dunga, care se continua pe coada.
Tritonul comun este o specie protejata in intreaga Europa.
Are caracteristicile unei soparle mici si este acva-terestu.
Hranirea
Pe uscat, tritonul comun consuma insecte mici, viermi. In apa, prefera larvele de insecte. Primavara devreme, hrana lui poate fi formata din ponta de Rana temporaria - acolo unde aceasta specie apare -, tinand cont de faptul ca se pricep sa extraga ouale din mucusul care le acopera, putand astfel devora ponte intregi.
Ca urmare a unor studii de specialitate, s-a constatat faptul ca tritonul comun consuma prazi de dimensiuni mici, ceea ce indica modul de hranire a acestei specii. Nu are o hranire selectiva, consuma prada cea mai abundenta din habitat. Una dintre cele mai importante categorii de prada o reprezinta crustaceele Cladocere.
Ca urmare a studierii continuturilor stomacale, s-a descoperit si existenta vegetalelor, fragmente de exuvie (piele naparlita) si minerale. Despre vegetale, se considera ca au fost ingerate accidental - simultan cu prazile - sau ca au fost confundate cu acestea. La fel se presupune si despre resturile minerale. Cat despre fragmentele de exuvie, consumul se datoreaza faptului ca sunt o sursa de hrana usor accesibila si facil de ingerat, plutind la suprafata sau la masa apei.
Aspecte particulare
Viata adulta a tritonilor se caracterizeaza prin migratia dintre trei habitate critice:
- habitatul de reproducere incepe odata cu migratia tuturor adultilor reproducatori catre locul de inmultire. Timpul pe care acestia il petrec in acest loc depinde de succesul in curtare si inseminare.
- habitatul de hranire
- habitatul de hibernare
Reproducerea si relatiile cu alte animale
La inceputul sezonului de reproducere, femelele triton se imperecheaza cu mai multi masculi, intr-o perioada scurta de timp. In tot acest timp, competitivitatea intre masculi este mai mica, insa actiunile competitive se dezvolta in timp. Dupa ce au depus oualele, femelele isi focalizeaza atentia doar asupra masculilor cu caractere sexuale bine dezvoltate. Eclozarea se desfasoara in termen de 14 zile, in conditii favorabile. In cazul temperaturilor scazute, acest interval se poate dubla.
Perioada de reproducere dureaza pana in aprilie-mai. La eclozare, larva are 6-7 mm, iar la metamorfoza 25-40 mm. Larva bine dezvoltata se caracterizeaza printr-o creasta dorsala inalta, care se intinde din dreptul branhiilor pana la extremitatea cozii. La capatul cozii apare un varf ascutit, dar fara filament. Dupa metamorfoza, traiesc pe uscat si revin in apa dupa aproximativ 3 ani, cand ajung la maturitate sexuala.
Boli si afectiuni
Tritonii, la fel ca toate reptilele si amfibienii, pot fi purtatori de salmonella. Tritonii comuni reprezinta o specie otravitoare de amfibieni, insa numai daca sunt consumati.
Tritonul comun este protejat prin lege in toata Europa. In Marea Britanie este ilegal comertul cu tritoni. Si in Irlanda de Nord este interzisa ranirea, uciderea sau detinerea unui triton.
Speranta de viata la tritoni este cuprinsa intre 5 si 10 ani, in functie de mediu.
foto: www.newthunt.org, www.robertthompon.photoshelter.com, www.stfc.ac.uk
surse: [[http://amphibiaweb.org/cgi/amphib_query?where-genus=Lissotriton&where-species=vulgaris]]
[[http://en.wikipedia.org/wiki/Smooth_newt]]
[[http://www.pondconservation.org.uk/advice/What+wildlife+lives+in+a+pond/Amphibians+and+Reptiles+in+your+pond/Smooth+Newt+%28Lissotriton+vulgaris%29]]