Zebra australiana: ingrijirea in perioada de reproductie

9/913
label Diverse autorenew 03 Apr 2012, 00:00
In captivitate, zebrele australiene se reproduc cu succes atunci cand au la dispozitie o colivie mare, dar si un cuib special amenajat.

Imperecherea zebrelor australiene

Daca masculul si femela de zebra australiana au fost tinuti separat inainte de sezonul de imperechere, succesul este garantat. De multe ori, o pereche de zebre australiene se poate reproduce si fara despartirea partenerilor, dar niciodata fara cuib.

Marimea medie pentru o colivie este de 60 cm latime, 40 cm inaltime si 30 cm adancime. Cuibul poate fi o cutie de carton sau de lemn, de regula un cub cu latura de 13 cm, insa in partea frontala este necesar un spatiu de intrare de aproximativ 5 cm.

Zebra australiana prefera un cuib fixat la inaltime in colivie, ce poate fi umplut pe jumatate fie cu hartie maruntita, fie cu iarba, in care oamenii sa nu umble dupa depunerea oualelor. Daca aparitia oualelor intarzie mai multe de trei luni, se recomanda inlocuirea cuibului, deoarece zebrele l-au respins.

Depunerea oualelor

Femela depune de regula cate un ou pe zi si nu se va aseza la clocit inainte de evacuarea ultimului ou din cloaca. Numarul mediu de oua variaza intre 3 si 6, uneori chiar 8. Ambele zebre vor cloci ouale pe rand, insa femela petrece mai mult timp in cuib decat masculul.

In general, puii incep sa eclozeze la doua saptamani dupa ce zebrele au inceput sa le cloceasca. Daca la 20 de zile, niciun pui nu si-a facut aparitia, ouale pot fi indepartate, deoarece sunt infertile.

In sezonul de reproducere, zebrele australiene prefera pana la 16 ore de lumina pe zi, iar caldura este un alt factor important pentru succes: daca temperatura coboara sub 10 C in camera in care se afla colivia pasarilor, ouale nu se vor cloci.

Dezvoltarea puilor de zebra australiana

Puii eclozeaza cu ochii lipiti si lipsiti de pene. Ciocul si picioarele sunt de obicei negre, iar portocaliul specific apare abia mai tarziu.

Dupa 3 saptamani de la eclozare, puii parasesc cuibul, iar dupa inca o saptamana se pot deja hrani singuri. In jurul varstei de 5-6 saptamani, penele si ciocul incep sa aiba coloritul specific adultilor de zebra australiana. La aceasta varsta se recomanda mutarea lor intr-o colivie separata. Daca adultii nu au fost separati pana acum, pot incepe un nou ciclu de reproducere, iar puii pot fi atacati de parinti.

Hrana potrivita pentru zebra australiana in perioada de reproducere

Dieta zebrelor australiene consta de obicei in seminte, dar in perioada de imperechere poate fi imbunatatita cu vitamine si minerale sub forma fructelor si legumelor proaspete, dar si albus de ou, pentru a oferi necesarul de calciu si a preveni apariaita semnelor de boala.

In primele 12 ore de la eclozare, puii consuma de obicei ramasitele sacului amniotic, dar apoi parintii vor dori sa le ofere hrana umeda. Pune la dispozitia zebrelor australiene paine de grau alba inmuiata cu lapte, iar ele isi vor hrani puii corect.