Parcul National al Pirineilor, Franta
1/1136
label Parcuri Naturale autorenew 21 Nov 2012, 00:00
Suprafata sa de 45.707 hectare este intesata de o flora si o fauna bogate si variate, din care nu lipsesc 200 de specii de plante endemice si de animale, precum capra neagra de Pirinei.

Parcul National al Pirineilor: Scurt istoric

Parcul national al Pirineilor, al treilea din Franta, a fost creat printr-un decret la data de 23 martie 1967. Se intinde pe o suprafata de 100 km, in doua departamente franceze (Pyrenees-Atlantiques si Hautes-Pyrenees) si doua regiuni (Aquitania si Midi-Pyrenees), de-a lungul granitei cu Spania. De altfel, portiunea estica a parcului, Pyrennes - Mont Perdu, este inclusa in Patrimoniul Mondial Unesco.

Parc des Felins (Franta)

Acest parc national este unicul existent in lantul muntos al Pirineilor si include zone ale caror altitudini nu coboara niciodata sub 1.000 m, cel mai mare varf fiind Pique Longue, din masivul Vignemale (3.298 m).

Crearea sa a fost precedata de dispute aprige, astfel explicandu-se latimea sa moderata (ce variaza intre 0,8 km si 10 km) si amplasarea sa la altitudini inalte.

Parcul National al Pirineilor: Flora si fauna

Scopul principal al parcului national al Pirineilor este conservarea biodiversitatii si a peisajelor specifice, dar si studierea florei si faunei. De altfel, pe teritoriul acestui parc natural se regasesc nu mai putin de 2.500 de specii diferite de plante si 70 de specii de animale.

Poate cel mai reprezentativ animal al parcului national francez este desmanul de Pirinei, un mic mamifer endemic, inrudit cu cartita. Acest animal este o creatura nocturna, semiacvatica si una dintre cele doua specii din tribul Desmanini, familia Tapidae, care au supravietuit pana in prezent. Desmanul de Pirinei este un animal protejat, fiind considerat o specie pe cale de disparitie.

Din fauna parcului national al Pirineilor mai fac parte si acvila de munte, vulturul gulerat, ursul brun, cerbul, veverita, marmota, capra neagra de Pirinei etc. Candva, parcul adapostea si exemplare de lup si de ras, care intre timp au disparut din cauza vanatorii abuzive si necontrolate.

Parcul adaposteste si specii de reptile si amfibieni, precum broasca-mamos, dar si salamandra de Pirinei si soparla de Pirinei, ambele specii endemice.

Parcul National al Pirineilor: Turism

Parcul national al Pirineilor poate fi vizitat in orice anotimp, intrucat ofera vizitatorilor sai posibilitatea unor activitati specifice fiecarui sezon. Plimbarile pe traseele marcate, prin munti, dealuri si vai cu lacuri si cascade, se numara printre cele mai apreciate activitati propuse in parcul francez.

Parcul poate fi traversat cu masina, dar la fel de bine poate fi explorat pe jos sau cu bicicleta. De altfel, unul dintre cele mai populare trasee este destinat plimbarilor pe jos si porneste din Gabas, terminandu-se in varful Pic du Midi d'Ossau. Turistii experimentati pot incerca traseul cel mai dificil si spectaculos, totodata: Haute Randonnee Pyrennees. Acest traseu traverseaza intregul lant muntos si se incheie la tarmul Oceanului Atlantic.

Foto: ladepeche.fr, larepubliquedespyrenees.fr, flickriver.com