Traversat de Dunare, fluviul in jurul caruia s-a dezvoltat parcul austriac, Donau-Auen a creat habitatul ideal pentru o bogatie de plante si animale, unele dintre ele foarte rare.
Parcul national Donau-Auen: Istoric
Istoria parcului national Donau-Auen dateaza din anul 1973, cand au fost realizate primele planuri de conservare a zonei Dunare-March-Thaya. Cu toate acestea, parcul propriu-zis a luat fiinta abia in anul 1996, odata cu semnarea tratatului privind crearea si ingrijirea parcului national Donau-Auen, la data de 27 octombrie.
Parcul national Donau-Auen se intinde pe o suprafata de 93 km patrati si reprezinta zona de lunca de-a lungul Dunarii. Latimea parcului nu depaseste 4 km, iar lungimea sa este de 38 km, din capitala Austriei, Viena, pana la granita cu Slovacia, unde raul March se varsa in Dunare.
Parcul national Donau-Auen: Importanta
Donau-Auen reprezinta ultimul si cel mai mare parc national care adaposteste zone umede intacte din Europa Centrala. Inca de la infiintarea sa, scopul declarat al acestui parc a fost acela de a conserva echilibrul ecologic al regiunii salbatice, amenajate pe bratele moarte, secate, ale Dunarii.
Parcul national Donau-Auen impune reglementari cu privire la conservarea habitatelor de apa si de padure, protejarea zonelor cu importanta istorica si restrictii in ceea ce priveste vanatoarea.
Parcul national Donau-Auen: Flora
Parcul national Donau-Auen, salvat in ultima clipa de la constructia unei hidrocentrale, adaposteste o bogatie de plante si de animale.
Astfel, printre speciile de copaci pe care lunca Dunarii le adaposteste se numara plopul negru, plopul alb, ulmul de camp, rachita si salcia. Donau-Auen se mandreste si cu o varietate de specii de arbusti, cum sunt cornul european, sangerul, porumbarul sau rachita rosie. Totodata, parcul national din Austria gazduieste si ierburi si flori variate, ca leurda, ceapa-ciorii (Gagea lutea), lacramioare, poroinicul (Orchis morio) si multe altele.
Parcul se mandreste cu prezenta unor specii rare de orhidee si un peisaj incredibil, ce impleteste zona acvatica cu cea forestiera, care atrage numerosi turisti in fiecare an.
Parcul national Donau-Auen: Fauna
Parcul Donau-Auen gazduieste peste 5.000 de specii de animale, printre care se numara mai bine de 60 de specii de pesti, castori si broaste testoase de apa dulce si o multitudine de insecte.
Castorii nu sunt singurele mamifere din parcul national austriac. In Donau-Auen mai pot fi vazuti si cerbi si porci mistreti. Un interes deosebit il prezinta si pasarile, dintre care amintim codalbul, pescarasul albastru sau prundarasul gulerat mic.
Parcul national Donau-Auen: Atractii turistice
Parcul national Donau-Auen reprezinta o atractie turistica majora a Austriei, destinata atat iubitorilor naturii, cat si celor interesati de sport. In interiorul sau se organizeaza in fiecare an o multime de evenimente, festivaluri, workshopuri, programe variate adresate elevilor si studenitilor, competitii de ciclism etc.
Turistilor le este recomandata, in mod special, o plimbare cu vaporul de-a lungul Dunarii, insa o experienta inedita si foarte placuta poate fi si plimbarea cu bicicleta pe malul apei.
Foto: en.wikipedia.org, ermaktravel.com, wien.gv.at, freunde-schoenbrunn.at