Este situat intr-o zona montana superba, intr-o regiune mai putin cunoscuta, denumita Abruzzo, si are o fauna si flora specifice, adapostite in pasiuni si paduri bogate, dar si piscuri semete.
Parcul national Majella: Istoric si peisaj
Parcul national Majella a fost infiintat in anul 1991 si ocupa o suprafata de aproximativ 74.000 hectare. Este amplasat in regiunea montana Abruzzo si are drept punct central masivul Maiella. Parcul include o bogatie de varfuri montane, dintre care 30 au o inaltime de peste 2000 metri.
Peisajul este completat de canioane brazdate de ravene si de pesteri sculptate in rocile calcaroase care compun relieful parcului national italian. De altfel, pesterile intalnite de-a lungul parcului prezinta vestigii ce dateaza din epoca preistorica.
Parcul national Majella: Fauna
Apreciat cu precadere pentru peisajul sau spectaculos, parcul national Majella are aproximativ 55% din suprafata sa in sectorul alpin. Conform celor mai recente estimari, parcul gazduieste mai bine de 78% din speciile de mamifere existente in regiunea Abruzzo si mai bine de 45% din intreaga Italie.
Fauna parcului Majella a fost insa mult mai bogata si diversa decat este in prezent. Influenta omului a lasat amprente nefaste puternice asupra regiunii Abruzzo, din care, la un moment dat, nu mai faceau parte animale precum capra neagra si caprioara, iar ursii existau intr-un numar foarte redus.
Din fericire, in urma interventiilor unor organizatii, precum WWF Italia, situatia s-a schimbat complet. Capra neagra si caprioara au fost reintroduse in regiunea Abruzzo si, implicit, in parcul national Majella, numarul lor fiind actualmente de circa 100-150 de exemplare.
In padurile parcului Majella pot fi intalniti astazi si ursi, dar si lupi, cei din urma deveniti emblema parcului national italian. Nu trebuie ignorata nici prezenta vidrelor, care isi duc existenta in raurile Orfento si Orta si, in numar mai redus, in Velia si Aventino.
In ceea ce priveste pasarile existente in parcul italian, cele mai reprezentative sunt acvila de munte, stancuta alpina, soimul calator si soimul sudic, o prezenta rara. Totodata, la altitudini mari, in zona varfurilor golase ale muntilor, pot fi gasite si exemplare de vipera ursini sau de brumarite.
Nu trebuie ignorat nici prundarasul de munte, una dintre numeroasele specii cu care parcul Majella se mandreste si pe care le protejeaza pentru a evita disparitia sa completa.
Parcul national Majella: Turism
Parcul national Majella include aproximativ 500 kilometri de trasee destinate drumetiilor, acestea strabatand muntii, pesterile, luncile si vaile regiunii Abruzzo.
Traseele sunt variate, pot fi lungi si foarte obositoare si, chiar daca nu par periculoase, turistii sunt indemnati sa respecte intotdeauna marcajele, pentru a evita o eventuala ratacire sau dificultatile provocate de vremea foarte schimbatoare.
Este important de retinut ca in parcul Majella este interzisa influentarea in vreun fel a florei si a faunei (culesul florilor etc.), aruncarea deseurilor, aprinderea de focuri si stricaciunile de orice fel aduse structurilor de pe suprafata parcului.
Foto: allwebitaly.biz, pollinaria.org, italyholidays.info