4 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa adopti un catel
3/3495
calendar_month 28 Feb 2024, 12:16

Adoptia unui catel poate duce la experiente unice alaturi de patrupedul tau, insa este important ca aceasta decizie sa fie una responsabila si calculata. Pe langa momente distractive si plimbari lungi, un catel vine si cu o serie de responsabilitati de care e bine sa fii constient inainte de a lua decizia de a adopta.

Descopera in cele ce urmeaza 4 lucruri bine de stiut inainte de a adopta un patruped.

1. Are nevoie de un mediu de trai adecvat

O alta nevoie deosebita a unui caine adoptat se refera la noul mediu in care traieste. Indiferent ca l-ai adoptat de pe strazi sau dintr-un adapost, cel mai probabil, mediul din care l-ai luat nu a avut capacitatea de a-i indeplini toate nevoile pentru o viata frumoasa. Asadar, odata ce adopti un caine, asigura-te ca ii oferi un mediu de trai adecvat pentru a face miscare si pentru a explora, dar si pentru somn si relaxare.

Daca planuiesti sa te muti la casa, atunci considera o locuinta cu o gradina mare si parcuri prin apropiere, in care sa petreci cat mai mult timp cu patrupedul tau. Poti folosi un calculator credit pentru a estima din timp costurile totale cu achizitia noii locuinte.

2. Este un angajament pe termen lung

Avand in vedere ca media de varsta a unui caine este, in general, 15 ani, atunci cand iei decizia de a adopta, trebuie sa te gandesti mai departe de faptul ca ai nevoie de un animal de companie.

Toate animalele de companie, dar in special cainii, dezvolta legaturi emotionale puternice cu stapanii lor si au nevoie de afectiune si atentie constanta. De aceea, daca adopti, trebuie sa ai timpul necesar si sa fii dispus sa indeplinesti aceste nevoi ale animalului tau de companie pe parcursul vietii sale.

3. Are nevoie de timp si atentie

De cele mai multe ori, cainii adoptati au nevoie de timp pentru a se acomoda cu noul stapan si cu noul mediu in care se afla. De aceea, este esential sa fii rabdator si sa ii oferi spatiul si suportul emotional de care are nevoie pentru a se simti in siguranta si confortabil in noua casa.

Crearea unei rutine stabile poate fi utila in acest sens. Fa-ti timp sa mergeti regulat la plimbari si sa ii oferi mancare la ore prestabilite, pentru ca aceste lucruri ii ofera o anumita siguranta si predictibilitate patrupedului tau.

Atunci cand mergi in vacanta si nu poti sa-l iei cu tine, apeleaza la prieteni sau membrii ai familiei care sunt cunoscuti de el. Astfel, se va simti mai confortabil in lipsa ta decat daca ai apela la un ingrijitor de animale sau daca ai alege sa il lasi la un hotel pentru animale de companie.

4. Are nevoie de resurse financiare

Nu in ultimul rand, patrupedul tau are nevoie de resurse financiare pentru a trai o viata cat mai fericita. De la hrana si ingrijiri medicale, la jucarii si alte necesitati, toate aceste lucruri depind de un anumit buget lunar.

In ceea ce priveste costurile cu hrana, acestea pot sa varieze in functie de dimensiunea, varsta si necesitatile nutritionale ale cainelui tau. Daca vorbim despre ingrijiri medicale, atunci trebuie sa iei in considerare vaccinarile regulate, deparazitarea si unele tratamente preventive pentru a asigura sanatatea pe termen lung patrupedului tau.

Concluzionand, adoptia unui catel cu siguranta iti va aduce o satisfactie nemarginita ca iubitor de animale. Totusi, nu uita sa te gandesti la aspectele prezentate in acest articol si sa iei o decizie responsabila in acest sens. Adoptand, nu vei castiga doar un animal de companie, ci si un partener loial cu care vei dezvolta o legatura emotionala puternica pe toata durata vietii sale.

Sursa foto: Shutterstock