Flori, culori, pomi infloriti, insecte – iar intr-un colt un caine care se scarpina de zor. Asa am putea descrie trairea primaverii de catre caini.
Aceasta perioada a anului ii poate provoca companionului vostru aceeasi suferinta ca oricarei alte persoane alergice. Totusi, cu ajutorul unui diagnostic precis si al tratamentului efectuat la timp, animalele de companie – ca si oamenii, pot duce o viata mult mai linistita.
Alergiile sezoniere sunt mult mai frecvent intalnite la caini decat la pisici.
Alergia este adesea o particularitate mostenita si manifestata pentru prima data in jurul varstei de 1-3 ani. Majoritatea substantelor alergice sau alergenii sunt inhalate, dar unele pot fi si ingerate.
Animalele au tendinta de a suferi afectiuni ale pielii mai degraba decat episoade de stranut si lacrimare excesiva, iar odata aparute, ele devin extrem de pruriginoase (induc mancarime sau prurit).
Astfel, s-ar putea sa observati unele dintre semnele tipice: lingerea picioarelor, frecarea fetei si scarpinatul frecvent. De asemenea, animalutul vostru poate dezvolta infectii ale pielii sau ale urechilor.
Tipuri comune de alergii sezoniere
Exista doua alergii sezoniere, foarte frecvent intalnite, care va pot afecta cainele.
Alergiile la purici
Cea mai frecvent intalnita cauza a alergiilor este reprezentata de purici. Animalutele de companie reactioneaza la saliva de purici si este suficienta o singura muscatura de purice pentru a provoca o reactie alergica severa.
Atopia sau dermatita alergica produsa prin inhalare
Alergenii obisnuiti care provoaca aceasta reactie sunt reprezentati de planta lemnul-Domnului (sau rugina), polenul, praful si acarienii de praf din casa, mucegaiurile, „matreata” animalelor (fragmentele de piele descuamate), penele, diferite ierburi, copaci si arbusti.
Alergenii pot fi inhalati, pot trece prin pernitele labelor, putand fi si ingerati. Avand in vedere ca acesti compusi sunt in abundenta peste tot, este lesne de inteles ca prevenirea expunerii este imposibila.
Diagnosticul
Diagnosticarea cauzei exacte poate fi dificila. In cazul in care cauza nu poate fi stabilita pe baza constatarilor facute la examenul clinic sau a antecedentelor, medicul vostru veterinar, foarte probabil, va dori sa efectueze anumite teste alergice. Acest lucru implica trimiterea unei probe de sange la laborator pentru a fi analizata ori o testare intradermica.
In cazul testarii intradermice, numerosi alergeni sunt injectati in straturile pielii, iar reactia este observata la 15 minute de la inoculare si apoi, din nou, la 30 de minute. Daca reactia este pozitiva, la locul de inoculare, la nivelul pielii va aparea o pustula - umflatura ca un cos.
Tratamentul
Odata ce cauza alergiei a fost determinata, un tratament corespunzator poate fi initiat. Tratamentul cel mai sigur si mai eficient este reprezentat de hiposensibilizare (desensibilizare) sau de imunoterapie (injectii cu preparate alergice cu rolul de a mari toleranta la anumite substante care determina alergii), care poate fi „personalizata” sau proprie fiecarui animalut in parte (autovaccinuri), special concepute pentru alergia specifica a animalutului vostru. Atunci cand sunt administrate injectii periodice dintr-un alergen (in concentratii sub nivelele capabile sa induca alergii), animalutul vostru ar trebui sa devina din ce in ce mai putin sensibil la alergenul respectiv. Din pacate, acest tip de terapie poate fi eficient pana la un an de zile, poate fi destul de costisitor sau poate sa nu functioneze deloc.
O alta optiune de tratament, si din pacate cea mai populara, este utilizarea consecventa a steroizilor pentru a suprima efectele alergiei. Desi sunt aproape intotdeauna eficienti, steroizii prezinta efecte secundare severe, motiv pentru care vor trebui folositi intotdeauna numai daca autovaccinurile se dovedesc ineficiente.
Animalul vostru sufera din cauza vreunei alergii? Ce tratament ii aplicati? Asteptam comentariile voastre!