Animalele si regimul vegetarian

3/393
label Info Caini autorenew 24 Aug 2009, 00:00
In SUA exista un grup restrans de proprietari de patrupede care tin mortis sa nu existe un conflict intre alimentatia lor si cea a animalelor. Toti au simtit ca nu pot tine in casa niste mici carnivore, atata timp cat convingerile lor sunt diferite. Asa ca au intervenit asupra alimentatiei patrupedelor lor, determinandu-le sa traiasca in comuniune cu ei.

In timp ce unii sustin ca acest tip de alimentatie ofera cainilor si pisicilor toti nutrientii de care au nevoie, altii cred ca este periculos sa transformi vietuitoarele carnivore sau omnivore in vegetariene. Cel putin in cazul animalelor aflate in crestere sau in cazul femelelor gestante, acest tip de alimentatie este total neindicat.
Nici un medic veterinar nu va recomanda in intregime dieta vegetariana pentru un caine, din simplul motiv ca acest animal este in esenta lui un carnivor, iar aparatul sau digestiv este creat in principal pentru acest tip de alimentatie.

Cainii pot fi vegetarieni, dar pisicile nu!

Pisicile, carnivore pana in pernitele degetelor, au nevoie absoluta de amino-acidul numit taurina, de vitamina A, fier, calciu si vitamina B. In concluzie, carnea este esentiala pentru ele.

In timp ce unii caini pot raspunde foarte bine mancarii vegetariene, altii ar putea sa nu se simta in regula consumand-o.
Semnele pe care le are un caine caruia nu ii prieste mancarea vegetariana sunt diareea, stari de voma, caderea parului sau lipsa de energie. De aceea, trecerea la un regim de viata vegetarian trebuie facuta sub atenta supraveghere a unui medic veterinar, timp de o luna – doua pentru a se evalua starea de sanatate. Problemele ar putea aparea daca alimentatia este pe deplin vegetariana si nici macar lacto-vegetariana, astfel ar fi bine ca alimentatia cainelui sa includa alimente precum oua sau branza.

Cum se face trecerea la mancare vegetariana?

Singura solutie ar fi introducerea in alimentatia cainelui a cat mai multe vegetale, legume si chiar fructe, deoarece sunt bogate in elemente nutritive importante, lipsite aproape complet de grasimi sau acizi nefolositori si bogate in fibre, care ajuta foarte mult digestia.
Cu toate acestea, daca se doreste neaparat a se avea un caine vegetarian, se poate suplimenta regimul cu vitamine si minerale, astfel dieta va fi echilibrata.
Pentru a il ajuta sa treaca mai usor pe mancare vegetariana, incepeti sa ii amestecati ceea ce mananca de obicei cu legume. Treptat schimbati-i proportia cantitatilor de mancare normal cu cea vegetala. Puteti sa ii dati sa manance paste cu sos de rosii, cu siguranta le va placea foarte mult!

Un exemplu al animalelor vegetariene este Bramble, un Border Collie a carui dieta vegetariana este alcatuita din orez, linte si mancare organica si care a trait 27 de ani, batand recordul sperantei de viata.

O dieta perfecta trebuie sa ii ofere animalutului toate vitaminele si mineralele de care are nevoie, iar daca vedeti ca el nu se simte bine, nu incercati sa ii schimbati modul de viata si lasati-l sa consume ceea ce ii place si ii face bine.