Majoritatea acestor boli se trateaza insa usor cu medicamente si unguente care se gasesc in magazinele de specialitate.
Dermatita alergica
Cainii pot avea reactii alergice la produsele de ingrijire, alimente sau anumiti factori din mediul inconjurator precum polen sau insecte. Un caine care sufera de alergie se va scarpina intens, pana cand isi va rani pielea. Sunt destul de frecvente cazurile in care cainii se scarpina pana la sangerare si automutilare.
In astfel de situatii sunt foarte utile cremele pe baza de carticosteroizi. Cel mai indicat este insa ca animalul de companie sa stea departe de alergeni.
Candidoza
Daca animalul de companie se scarpina continuu in zona urechilor si unghiilor de la picioare este foarte posibil sa aiba candidoza. Printre simptomele acestei infectii se numara pielea iritata, decolorata, cu mancarimi.
Aceasta infectie este mai prezenta in zona urechilor, deoarece beneficiaza de un mediu propice dezvoltarii. Descoperita la timp, se trateza foarte usor cu ajutorul cremelor specifice.
Foliculita
Foliculita este o infectie bacteriana care cauzeaza bubite, rani si mancarimi. Aceste semne sunt mai usor de detectat la cainii cu par scurt. La cei cu parul mare, principalul semn este blana mata, care isi pierde stralucirea. In anumite cazuri, blana cade masiv.
De obicei, foliculita apare alaturi de alte probleme de piele, precum alergiile. Infectia se trateaza de regula cu antibiotice si sampoane sau creme antibacteriene.
Impetigo
Impetigo, o alta forma de infectie bacteriana, este mai comuna in randul puilor. Se caracterizeaza prin basici pe piele, pline cu lichid, care se sparg si care formeaza o crusta. Aceste basici se formeaza de obicei in zonele fara par, de pe abdomen. Nu este o infectie grava si se trateaza rapid cu diverse creme antibacteriene.
Seboree
Seboreea se caracterizeaza prin ingrasarea blanii catelului si prin matreata. In unele cazuri, aceasta afectiune este genetica si se declanseaza atunci cand animalul este mic. Adesea insa boala este cauzata de alte probleme medicale, precum alergiile sau anomaliile hormonale.
Herpes
Herpesul este cauzat de o ciuperca si se caracterizeaza prin pete circulare care se formeaza oriunde pe suprafata corpului cainelui. De obicei apar in zona capului, urechilor si labelor, iar inflamatiile cauzeaza caderea parului.
Cei mai predispusi la aceasta infectie sunt puii, care raspandesc rapid boala. Se trateaza insa cu succes cu ajutorul medicamentelor antifungice.
Alopecia
Stresul, alimentatia necorespunatoare, diverse afectiuni sau alergenii cauzeaza pierderea parului la caini. In anumite cazuri insa caderea blanii este un fenomen normal.
Piele uscata
Pielea uscata a cainelui este un semn al alergiilor, infestarii cu paraziti si altor afectiuni. Insa in cele mai multe cazuri, pielea uscata nu anunta nimic grav. La fel ca in cazul oamenilor, pielea cainilor se usuca in sezonul rece.
Surse foto: animalwallpapers.bullgallery.com, petfinder.com, mnn.com, fanpop.com