Cum ingrijim blana cainelui
6/672
label Info Caini autorenew 19 Mai 2011, 00:00
Pentru a mentine blana cainelui frumoasa, trebuie pus la punct un program de ingrijire. Iar acesta incepe cu o perie potrivita pentru blana catelului. Un caine cu blana scurta va avea nevoie de o perie de mici dimensiuni, in timp ce pentru un caine cu blana lunga pot fi folosite perii mari, cu dinti rari.

Pentru cei mai multi caini, este de ajuns ca blana sa fie pieptanata o data pe saptamana. Acest ritual ne scapa de situatia in care cainele lasa foarte mult par in casa, ajutand in acelasi timp la formarea unei mai bune legaturi cu animalul, care se va bucura de atentia primita de la stapan.

E de retinut ca primavara, cand se incalzeste vremea, blana animalului va incepe sa cada, in pregatire pentru anotimpul cald. De aceea, e bine ca in aceasta perioada catelul sa fie pieptanat mai des. Unele rase de caini lasa par in tot timpul anului, de aceea au nevoie de ingrijire tot timpul. Cainii cu blana lunga nu lasa mai mult par decat cei cu blana scurta, desi lasa aceasta impresie, firul de par fiind mai lung.

Daca un folicul uman poate produce intre unul si trei fire de par, la animale numarul creste uneori si pana la 15, de aceea e bine ca procesul sa fie controlat.

Daca blana cainelui nu este ingrijita corespunzator, aceasta se poate incalci, punand in pericol sanatatea cainelui. Praful, umezeala sau diverse substante acumulate de afara se aduna si creaza mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor sau a parazitilor. Pot aparea usor puricii, capusele sau infectiile pe piele.

De aceea, pe langa pieptanare, este ideal ca animalul sa fie spalat odata la cateva luni. Pentru spalare se folosesc sampoane speciale pentru animale, care le mentin pielea hidratata. Este contraindicat sa se foloseasca sampoane obisnuite, pentru oameni, pentru ca pielea animalului este mult mai sensibila si se poate irita. Daca se foloseste uscatorul de par pentru a usca blana catelului, este indicat ca aparatul sa fie tinut departe de animal, pentru ca aerul cald sa nu deterioreze blana sau sa usuce pielea prea mult.

Atunci cand se observa caderea deasa a parului, din motive necunoscute, e cazul sa mergeti cu animalul la un veterinar. Caderea severa a parului poate fi cauzata de infectii, stres, boli parazitice sau chiar cancer. Blana cainelui nu se subtiaza pe masura ce acesta imabtraneste, de aceea o astfel de situatie necesita interventia unui specialist. Cu rabdare si multa atentie, va puteti mentine cainele in forma maxima.

Quiz
Ce nume de animal ar trebui sa ai ?

Daca te intereseaza ce nume ti s-ar potrivi ca animal de companie alege sa faci acest quiz .

Sondaj

Ce parere ai despre gradinile zoo?