Ingestia unei doze prea mari de aspirina, fie din tratamentul recomandat de medicul veterinar, fie accidental, cand medicamentele umane sunt lasate la indemana cainelui, poate provoca o reactie toxica in organismul cainelui, iar acest medicament poate avea si efecte grave asupra sistemului digestiv al patrupedului.
Mai mult, aspirina poate duce la aparitia unor defecte congenitale atunci cand este consumata de o femela gestanta si poate avea interactiuni nedorite cu alte medicamente, de la cortizon la unele antibiotice, fenobarbital, digoxina si furosemid.
3 medicamente interzise cainilor
Simptomele intoxicatiei cu aspirina la caine
Depistarea unei intoxicatii cu aspirina la caine poate fi dificila deoarece aceleasi simptome pot fi prezente si in urma unui tratament prescris de medicul veterinar, fara ca aspirina sa puna in pericol viata cainelui. Daca patrupedul manifesta toate simptomele fara sa fie supus unui tratament medicamentos, are nevoie de un consult veterinar de urhenta.
Primul simptom este pierderea apetitului, urmat de varsaturi si diaree, iar in urma unor ulceratii la nivelul sistemului digestiv pot aparea si urme de sange in scaun. Intoxicatia cu aspirina in cantitati mari poate provoca si simptome legate de sistemul nervos, ce includ probleme de coordonate si probleme motorii, anxietate si depresie. Cainele poate lesina si poate muri in absenta tratamentului corect.
Aspirina stimuleaza si respiratia cainelui, facand cainele sa gafaie in mod necontrolat. Acest medicament afecteaza si capacitatea de coagulare a sangelui, iar orice leziune a pielii poate provoca sangerari. Intoxicatia cu aspirina la caini poate provoca si insuficienta renala, manifestata prin sete si o urina de culoare foarte deschisa.
Diagnostic si tratament
Cea mai importanta analiza atunci cand banuiesti cainele ca a ingerat o cantitate toxica de aspirina este cea a sangelui, care releva nivelul de toxicitate. Analizele arata adesea si ca animalul este anemic, iar nivelul de electroliti este adesea in afara limitelor normale.
Tratamentul recomandat de medicul veterinar va avea ca scop reducerea cat mai rapida a nivelului toxicitatii. In cele mai multe cazuri, este utila provocarea varsaturilor pentru ca animalul sa elimine cat mai mult din cantitatea de aspirina ingerata, iar medicul poate face chiar si un lavaj gastric. In cazurile in care cainele este intr-o situatie critica, pot fi administrate lichide in mod intravenos, iar repetarea analizelor de sange este necesara pentru a elimina orice risc.
Intoxicatia cu aspirina la caini poate provoca ulcere gastrice si intestinale al caror tratament este costisitor in timp. Cu cat reactia este mai rapida, cu atat sansele de recuperare completa a patrupedului dupa intoxicatie cresc.
Sursa foto: Spoki.lv, Hollywoodpetwash.com, Bestofbreed.ie