Descoperiri noi: Genomul uman si cel al cainelui au evoluat impreuna
1/1326
label Info Caini autorenew 17 Mai 2013, 00:00
Potrivit unui nou studiu, genele omului si ale cainelui au evoluat impreuna astfel incat sa corespunda dietei, comportamentului si bolilor.
Legatura dintre oameni si caini este veche si de durata. Cainii dorm lipiti de stapan pe timpul noptii, merg aproape de noi in timpul plimbarilor zilnice sau ni se lungesc plini de entuziasm la picioare atunci cand ne prabusim epuizati pe canapea.

Ultimele cercetari arata, insa, ca legatura om-caine este mult mai profunda decat ati putea crede. Aceasta este incorporata chiar in genele noastre.

Cercetatorii de la Universitatea din Chicago, alaturi de mai multe institutii internationale, au constatat ca mai multe grupuri de gene de la om si caine, inclusiv cele legate de dieta si digestie, procese neurologice si boli, au evoluat in paralel de mii de ani. Aceasta evolutie in paralel a fost probabil determinata de mediile de viata comune ale oamenilor si cainilor, dupa cum au scris autorii unui studiu publicat pe 14 mai, in revista Nature Communications.


"In general, domesticirea este adesea asociata cu cresterea mare a densitatii populatiei si a conditiilor de trai aglomerate, iar aceste conditii "nefavorabile"ar putea reprezenta presiunea selectiva care a condus la readaptarea ambelor specii," presupun autorii. De exemplu,viata in zone aglomerate alaturi de oameni ar fi conferit un avantaj cainilor mai putin agresivi, care au devenit mult mai supusi si, in cele din urma, au ajuns animale de companie care ne privesc cu afectiune neconditionata.

Autorii studiului sugereaza ca domesticirea cainilor a avut loc in urma cu 32.000 ani, mult mai devreme fata de estimarile actuale, care plaseaza domesticirea cu aproximativ 15.000 - 16.000 de ani in urma. Ei au precizat. totodata, ca aceasta domesticire s-a fi produs pentru prima data undeva in Sud-Estul Asiei si nu in Orientul Mijlociu, dupa cum au sugerat alte voci.


Oamenii de stiinta implicati in studiu au analizat genomul a patru lupi gri din Rusia si China, trei caini ai strazii din China si a altor trei rase: ciobanescul german domesticit, un belgian Malinois si un mastiff tibetan.
Au reusit sa afle apoi ce gene au corespuns domesticirii si cu cat timp in urma s-a produs schimbarea.

"Istoria domesticirii cainelui este adesea descrisa ca un proces in doua etape", a scris Weiwei Zhai, un genetician al Academiei Chineze de Stiinte din Beijing, intr-un e-mail. "Prima etapa corespunde trecerii de la lup la caine. A doua etapa presupune evolutia de la caini domestici la rase."

Cand Zhai si colegii sai au luat secvente din genomul canin si l-au comparat cu cel uman, echipa a constatat ca secvente corespunzatoare transportului de neurotransmitatori precum serotonina, colesterolul sau cancerul sunt similare la oameni si caini.

Pe langa faptul ca impartasesc gene care se ocupa de dieta si comportament, cainii si oamenii impart, de asemenea,aceleasi boli, inclusiv obezitatea, tulburari obsesiv-compulsive, epilepsia si unele forme de cancer, cum ar fi cancerul de san, a scris Ya-Ping Zhang, un profesor de la Academia Chineza de Stiinte din Kunming.



Cu toate acestea, se pare ca studiul genomului uman comparativ cu cel canin are lipsurile lui pe alocuri. Cercetarile continua pentru ca fara comparatii permanente intre oameni si alte animale domestice, cum ar fi caprinele sau caii, este greu sa stii cu certitudine daca evolutia paralela a genomului la oameni si caini este unica sau nu.

Sursa: nationalgeographic.com

Quiz
Ce animal de companie iti trebuie ?

Nelipsit din fotografiile de familie, partener de joaca si dialog, avand propriul loc pentru masa si somn, animalul de companie a devenit un adevarat ...

Sondaj

Adaposturi