Explicatia este data de legile in vigoare care impun respectarea anumitor reguli, proprietarii de caini fiind pasibili de amenzi mari in situatia in care nu le iau in considerare.
Adunarea excrementelor de caine
Unul dintre cele mai ignorate aspecte reglementate prin lege, cand vine vorba despre plimbatul cainilor in spatiile publice, este adunarea excrementelor pe care acestia le lasa in urma. Daca in strainatate a devenit o marca a bunului simt colectarea fecalelor animalului propriu, in Romania continua sa fie o practica rarisima.
Cu toate acestea, conform legii in vigoare, proprietarii si detinatorii de caini sunt obligati sa mentina igiena in spatiile publice, in spatiile adiacente acestora, cat si in holurile si caile de acces ale spatiilor locative, noteaza Romania TV. In cazul in care nu respecta legea, sunt pasibili de o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei.
In Capitala, hotararea 120/2010 interzice proprietarilor de caini sa isi plimbe patrupedele in locuri publice daca nu au asupra lor materialele necesare pentru a curata dejectele fiziologice si excrementele.
Plimbarea, neaparat cu lesa si eventual cu botnita
Aceeasi hotarare 120/2010 impune proprietarilor de caini din Capitala sa isi plimbe patrupedele in spatiile publice - parcuri si gradini - doar cu lesa, iar in cazul in care detin o rasa agresiva, sa foloseasca neaparat botnita.
Doar in acest an, Directia Generala de Politie Locala si Control a Muncipiului Bucuresti a dat 115 amenzi unor proprietari de caini, in valoare de nu mai putin de 27.900 lei, pentru nerespectarea legii in vigoare.
Alte reguli importante
Pe langa necesitatea de a curata dupa animalul de companie si de a-l plimba in lesa, proprietarii de caini ar mai trebui sa stie ca sunt obligati prin lege sa isi identifice prin microcipare patrupedul, sa il sterilizeze si sa il vaccineze impotriva turbarii.
Reglementari suplimentare pentru detinatorii de caini agresivi-periculosi
Esti proprietarul unui caine dintr-o rasa considerata agresiva sau periculoasa? Atunci ai un Pitbull, Bandog, Tosa, Boerbull, Rottweiller, Fila Brazileiro, Dog Argentinian, Mastiff, Mastino Napolitano, Cane Corso, American Staffordshire Terrier (Amstaff) sau un Ciobanesc Caucazian, conform OUG nr. 55 din 30 aprilie 2002.
In primul rand, trebuie spus faptul ca minorii (persoanele cu varsta sub 18 ani) nu au voie sa scoata la plimbare un astfel de patruped. Apoi, animalul trebuie inregistrat la Asociatia Chinologica si sterilizat.
Patrupedul trebuie plimbat doar in lesa sau ham, neaparat cu botnita, si in locuri special amenajate. Totodata, accesul cainelui dintr-o rasa agresiva/periculoasa in localuri publice, in mijloacele de transport in comun si in alte locuri publice (minus cele in care accesul este permis) este strict interzis.
Abaterea de la aceste norme este sanctionata cu o amenda a carei valoare este cuprinsa intre 1.500 si 3.000 lei.
In situatia in care un caine dintr-o rasa agresiva/periculoasa ataca o persoana, proprietarul risca pedeapsa cu inchisoarea, de la 6 luni la 5 ani.
Foto: moneymagpie.com, streetwise.co, dog-muzzles-by-breed.com, doctor-pets.com, halleballedog.com