Ciobanesc Caucazian

3/3373
label Rase Caini autorenew 23 Mai 2023, 21:15

Este hotarat, incapatanat, curajos si mai agresiv decat alte rase. In acelasi timp, Ciobanescul Caucazian este protector, fiind capabil sa apere chiar si teritorii vaste.

Istoric si origine

Se estimeaza ca rasa Ciobanesc Caucazian isi are originile in rasele antice de caini caucazieni si ca a aparut in urma cu aproximativ 2000 de ani, posibil in Mesopotamia. Rasa s-a extins din regiunea Caucazului pana in stepele sudice ale Rusiei.

Evolutia rasei Ciobanesc Caucazian nu reprezinta doar rezultatul selectiei naturale, ci si a influentei exercitate de catre popoarele care au ocupat de-a lungul timpului Caucazul. In trecut, rasa caucaziana era folosita pentru paza turmelor de oi, cainii avand menirea de a tine la distanta posibilii pradatori. Primii caini molosi, folositi de tarul armean Tigran al II-lea, au fost mentionati in scrieri datand din secolul I e.n.

Teoria formulata de zoologul Konrad Lorenz sustine ca rasa Ciobanesc Caucazian are drept rude indepartate lupul si sacalul, stramosul direct al Caucazianului fiind Mastifful de Tibet.

Primii Ciobanesti Caucazieni au fost prezentati intr-o expozitie canina in anul 1930, la Nuremberg. Chiar daca a suferit incrucisari nesupravegheate, rasa a putut fi mentinuta, in pofida faptului ca fenomenul a dus la aparitia unui numar mare de tipuri de Ciobanesc Caucazian. Cu toate acestea, cel mai apreciat tip, in literatura de specialitate, cat si in cadrul expozitiilor, ramane Ciobanescul Caucazian georgian Nagazi.

Ciobanescul Caucazian nu trebuie confundat cu rasele de caini ciobanesti, acesta fiind un caine de cioban, cu o origine mai veche decat cea a cainilor ciobanesti (de tipul Ciobanescului german). De altfel, diminutivul rusesc "ovcharka", dat Ciobanescului Caucazian, trimite intocmai la statutul sau de caine protector al turmelor de oi.

Aspect exterior si dimensiuni

Ciobanescul Caucazian este un caine de talie medie spre mare, cu constitutie robusta. Are ochi inchisi la culoare, adanciti in orbite, si urechi acoperite cu blana din belsug, care le asigura protectie. Soldurile Ciobanescului Caucazian sunt usor mai ridicate decat linia spatelui. Coada sa este acoperita cu blana cu fir lung. Membrele cainelui sunt lungi si drepte, iar labele sunt mari si grele, cu blana intre degete care le asigura o buna izolatie si protectie.

Are nasul negru si proeminent, prevazut cu nari mari. Corpul este acoperit cu o blana groasa, densa, in culori ce variaza de la gri la cafeniu, tigrat si alb. Culoarea maro este interzisa de catre Federatia Canina Internationala.

In functie de aspectul blanii, exista trei tipuri de Ciobanesc Caucazian: cu par lung, cu par scurt si un tip intermediar. In ceea ce priveste dimensiunile rasei, dimorfismul sexual este pronuntat: masculii au greabanul bine dezvoltat si capul mai mare decat al femelelor. De asemenea, sunt mai masivi si, in general, au corpul mai scurt decat al femelelor.

Inaltimea preferabila in cazul masculilor este cuprinsa intre 72 si 75 cm, cu un minim de 68 cm. La femele, inaltimea preferabila este cuprinsa intre 67 si 70 cm, cu un minim de 64 cm. In ceea ce priveste greutatea, masculii pot cantari 50 kg sau chiar mai mult, iar femelele, 45 kg.
 
Prin urmare, cainele tipic al acestei rase are o vointa puternica si este curajos. Are nevoie sa fie temperat si dresat in mod corespunzator, in caz contrar Ciobanescul Caucazian putand manifesta tendinte de agresivitate. Alert si rezistent, nu accepta persoanele pe care nu le cunoaste, avand un simt bine dezvoltat de protectie fata de familia sa (inclusiv fata de alte animale de companie).

Copii nu ar trebui lasati sa se joace singuri cu un Ciobanesc Caucazian, intrucat, din dorinta de a-i proteja, cainele risca sa le faca rau. Fata de cainii necunoscuti, Ciobanescul Caucazian adopta o atitudine dominanta. Un caine din aceasta rasa este potrivit iubitorilor de animale care isi pot impune autoritatea si il pot struni, pentru a nu-l lasa sa scape de sub control, si care dispun de timp suficient pentru dresaj si socializare.

Relatiile cu familia si casa

Ciobanescul Caucazian formeaza o legatura stransa cu stapanul sau si nu manifesta acelasi atasament vizazi de ceilalti membri ai familiei. Este important, insa, ca posesorul unui astfel de caine sa reuseasca sa castige respectul Ciobanescului Caucazian. In acest sens, Ciobanescul Caucazian este recomandat in special oamenilor fara familie, care au mai avut caini sau care stau la casa (ferma).

Cresterea unui Ciobanesc Caucazian nu este recomandata in spatiile inchise (apartament). Fiind animal de paza si protectie, Ciobanescul Caucazian se adapteaza chiar si conditiilor vitrege de mediu (blana sa il apara de temperaturile scazute). Un caine din aceasta rasa va pazi atat casa, cat si membrii intregii familii, si va avea nevoie de spatiu suficient in care sa isi cheltuiasca energia.

Dresajul

Dresajul unui Ciobanesc Caucazian trebuie initiat de timpuriu, de la aparitia sa in sanul familiei. Cat inca este doar un catelus, stapanului sau ii revine datoria de a-l invata comenzile de baza si de a-i oferi o educatie corespunzatoare, dupa care cainele poate fi dresat la o scoala de dresaj canin.

Caine de paza, Ciobanescul Caucazian ar trebui invatat, in primul rand, sa protejeze casa si familia. In continuare, stapanul il mai poate inculca o serie de obiceiuri si il poate ajuta sa deprinda anumite comenzi. Astfel, inainte ca patrupedul sa ajunga la o scoala de dresaj canin, Ciobanescul Caucazian ar trebui sa isi cunoasca numele si sa reactioneze cand este chemat, sa stea la comanda etc. Este important ca educatia sa ii fie oferita fara violenta, cu multa rabdare si, mai ales, fermitate.

Boli si afectiuni curente

Ciobanescul Caucazian poate suferi de displazie de sold si de cot. Displazia de sold se refera la o anomalie a ligamentului care leaga femurul de bazin si poate cauza artroza la cainii tineri. In ceea ce priveste displazia la cot, aceasta se refera la ruperea capului articular proximal al ulnei. Pentru a scadea riscul unor probleme ereditare de sanatate, se recomanda achizitionarea unui Ciobanesc Caucazian numai de la canise cu o buna reputatie.

Sursa foto: courageouscaucasians.com



Quiz
care este rasa ta potrivita?

daca vrei sa afli ce rasa de caine iti trebuie si te ajuta , atunci afla pe quizul acesta.

Sondaj

Ce ai face daca animalul tau de companie ar fi bolnav..?