Pug
3/3331
calendar_month 23 Mai 2023, 21:18

 


Istoricul si originea


Ca si in cazul altor rase, istoria reala a Pug-ului este neclara. Ceea ce este stiut este ca, caini similar Pug-ului pe care il stim noi astazi, au apartinut manastirilor buddiste din Tibet inainte de anul 400 i.Hr. Exista unele controverse cu privire la originea sa. Unii experti sunt de parere ca, Pug-ul ar proveni din Tinuturile de Jos si ca ar fi fost adus din Orientul Indepartat de catre negustorii olandezi, avand ca stramos o varietate de pekinez cu parul scurt. O alta teorie sustine ca Pug-ul ar fi rezultatul incrucisarii unor varietati de Bulldog de talie mica sau a mastiff-ului francez (dogul de Bordeaux). Pug-ii au fost preferatii artistului Hogarth, care si-a inclus Pug-ul personal, Trump, in cateva dintre lucrarile sale. Din secolul al XVI-lea, Pug-ul a devenit un caine de salon pentru aristocratii curtilor regale europene, atingand o maxima de popularitate in Epoca Victoriana. Ulterior, ei au aparut in Japonia si Europa, devenind favoritii curtilor regale. Pana la jumatatea secolului al XVI-lea, Pug-ul a fost un caine popular in Olanda.


In intreaga istorie, Pug-ul a jucat multe roluri importante. In 1572, Pug-ul a devenit cainele oficial al Casei Orange in Olanda dupa ce i-a salvat viata lui William, printul de Orange, avertizandu-l de apropierea spaniolilor de Hermingny. In 1790, Pug-ul a devenit un animal de companie important al Josephinei, sotia lui Napoleon. In timpul in care a fost intemnitat, Napoleon primea mesaje secrete de la Josephine, ascunse in interiorul dublurii zgardei Pug-ului. In cele din urma, cand soldatii britanici au atacat palatul imperial din Beijing in 1860, acestia au descoperit cateva exemplare de Pug si Pekinez pe care le-au adus in Anglia. Popularitatea rasei a continuat sa creasca si a fost curand importata in Statele Unite. Pug-ul a fost admis in American Kennel Club in 1885.


Grupa: Mastiff sau Toy (AKC). Rasa este recunoscuta de urmatoarele organizatii si oficii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.


 


Aspectul exterior si dimensiunile


In ciuda faptului ca este o rasa foarte veche, Pug-ul n-a suferit prea multe transformari de-a lungul anilor. Rasa este cea mai mare dintre rasele "de jucarie" miniaturale, cu un corp compact, indesat, scund si musculatura bine dezvoltata. Pug-ii au capul masiv, rotund cu bot scurt si patratos, de culoare neagra si cute adanci la nivelul fetei. Au ochi proeminenti, expresivi, luciosi, de culoare inchisa. Dintii trebuie sa prezinte o anumita calcatura a celor doua arcade dentare, astfel incisivii inferiori trebuie sa se aseze inaintea celor superiori. Spatele este scurt, cu aspect usor oblic catre membrele posterioare. Picioarele sunt drepte si puternice, ceea ce ii confera o miscare eleganta, leganata, care le este oarecum caracteristica. Coada este rasucita peste solduri. Au o blana moale, lucioasa de culoare caisei, neagra, cafenie si argintie cu o masca de o culoare cat mai inchisa.


Inaltimea la greaban este de 30-36 cm la mascul si de 25-30 cm la femela. Masa corporala variaza in jur de 6-10 kg la mascul si de 6-8 kg la femela.


 


Personalitatea


Sunt plini de viata, exsuberanti, loiali, afectuosi si grijulii, intotdeauna cu o atitudine optimista. Sunt jucausi si fascinanti, inteligenti si neastamparati. Pot fi usor incapatanati, inflexibili. Deloc irascibil, Pug-ul este o rasa afectuoasa, simpatica si chiar temperata cu mult sarm si demnitate. Sunt inteligenti si neastamparati cu o inclinatie spre a hoinari. Pug-ii adora sa socializeze, vrand sa fie cel mai bun prieten al oricui si se vor bosumfla cand nu vor mai avea activitati. Sunt sensibili la tonalitatea vocii, asa ca pedepsele sau certurile dure nu sunt necesare. Nu este nici foarte energic, dar nici inactiv. Sunt caini de paza buni, foarte devotati, care nu latra excesiv. Nu uitati, totusi, ca necesita multa atentie si pot deveni gelosi, daca stapanul lor ii ignora.


 


Relatiile cu familia si casa


Pug-ii au fost intotdeauna caini de companie prietenosi. Adora sa fie un membru al familiei. Pug-ii sunt caini buni de paza, prieteni de joaca plini de viata pentru copii si se vor incolaci bucurosi pe genunchii tai pentru a trage un pui de somn. Sunt toleranti cu alti caini sau alte animale de companie si se poarta impecabil atat cu copiii, cat si cu musafirii.


Se adapteaza usor la viata intr-un apartament. Sunt relativ inactivi in interiorul casei si se vor descurca bine, fara a necesita o curte.


 


Dresajul


Pug-ul este inteligent si usor de dresat utilizand comenzile de educare standard. Motivatia sa primara, de a trai este aceea de a sta aproape de membrii familie si de a le face pe plac.


 


Aspecte particulare


Pug-ii sunt nefericiti in zilele prea calde, reci sau umede datorita boturilor lor scurte si patratoase. Ei nu trebuie lasati afara sau in masinile incuiate pe lunile de vara sau iarna.


Pug-ii necesita un timp adecvat pentru miscare. Adora jocurile si va fi mentinut intr-o stare de sanatate corespunzatoare daca i se acorda timp pentru miscare. Nu sunt foarte pretentiosi din acest punct de vedere, multumindu-se cu o ora de plimbare sau joaca in parc pe zi. Nu trebuie suprasolicitati, mai ales cand ii vedeti ca incep sa gafaie.


Pug-ii au o blana lucioasa si neteda care este usor de ingrijit cu o perie din par de porc sau un pieptan. Trebuie imbaiate numai acele regiuni care sunt imperios necesare. Dupa imbaiere, uscati-l rapid si meticulos pentru a preveni debutarea vreunei raceli. De asemenea, trebuie toaletate si curatate cutele de la nivelul fetei pentru a preveni acumularea secretiilor si aparitia dermatitei faciale.


Pug-ul naparleste sezonier, dar abundent.


 


Boli si afectiuni curente


Sunt caini care racesc usor si sunt usor stresabili de climatele prea reci sau prea calduroase. Sunt predispusi la alergii, keratite si ulcere corneene. Ochii lor delicati sunt predipsusi la lacrimare excesiva si conjunctivite. Botul lor scurt contribuie la dezvoltarea afectiunilor respiratorii cronice, suferind si de o ventilatie saraca. Au tendinta de a gafai si de a sforai. Aveti grija sa nu-i hraniti excesiv intrucat au tendinta la obezitate, care antreneaza alte afectiuni care le-ar putea scurta viata.


Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.


Luxatia patelara este o tulburare care afecteaza patela (rotula).


E este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.


Raia demodectica este o boala de piele parazitara determinate de un acarian. Caderea parului si pruritul (scarpinatul) sunt semne frecvent intalnite.


Expunerea la calduri ridicate este grija de luat in serios la Pug datorita botului sau scurt.


Encefalita Pug-ului este o inflamatie a creierului care adesea determina stari epileptiforme (lesinuri).


In plus, Pug-ul este susceptibil la obezitate, artrite, cardiopatii, hipercheratoza faciala (formarea de incretituri la nivelul pielii fetei) si pseudohermafrodism.


Durata medie de viata a Pug-ului este de 12-14 ani.Lungime par: scurt
Talie: mica
Agresivitate: Agresivitate moderata
Familia: Cu copii < 5 ani
Relatia cu alte animale: Am si alte animale de companie
Spatiu: Apartament