8 curiozitati interesante despre soparle, dinozaurii zilelor noastre

1/1927
label Diverse autorenew 26 Aug 2014, 00:00
Mari sau mici, aceste reptile inedite sunt atat de variate, incat poseda infatisari si abilitati extrem de diferite ce starnesc, de multe ori, uimirea. Iata cateva curiozitati interesante despre deosebitele soparle!

1. Megalania prisca este considerata drept cea mai mare soparla care a misunat vreodata la suprafata Terrei. Reptila, o specie disparuta de varan, este stramosul dragonului de Komodo, insa avea o lungime de doua ori mai mare decat a varanului de astazi: 7-8 metri. La o astfel de lungime, greutatea era pe masura: 3-4 tone.

2. Daca dragonul de Komodo de astazi poate atinge dimensiuni incredibile, demne de un adevarat urmas de dinozaur, de pana la 3 m, la polul opus se afla Brookesia micra, cea mai mica soparla din lume, descoperita in urma cu cativa ani, cu o dimensiune de numai 2,8 cm!

3. Pana in prezent au fost identificate aproximativ 5.600 de specii diferite de soparle, animale care populeaza Terra de peste 200 milioane de ani. Aceste creaturi atat de versatile pot fi intalnite pe toate continentele cu exceptia Antarcticai.

4. Multe dintre speciile de soparle care populeaza Terra sunt complet inofensive, insa exista si specii, precum monstrul Gila (Heloderma suspectum) si soparla mexicana cu margele (Heloderma horridum), care sunt veninoase. Totusi, niciuna dintre acestea nu este considerata periculoasa pentru om, pe de-o parte fiindca veninul lor nu este suficient de puternic si, pe de alta parte, deoarece aceste soparle sunt foarte incete. Totusi, muscatura lor poate fi foarte dureroasa!

5. Insa nu toate soparlele sunt lente! Cea mai rapida este iguana neagra (Ctenosaura similis) care poate atinge viteze de pana la 43 km/h cu multa usurinta. De altfel, abilitatea incredibila a acestei soparle a fost inregistrata si in Guinness Book of World Records.

6. Cand vine vorba despre cea mai longeviva specie de soparla, primul loc este adjudecat de iguana albastra (Cyclura lewisi), endemica in insula Grand Cayman. Speranta sa de viata este de 69 de ani, insa specia se afla intr-un real pericol de disparitie, in prezent estimandu-se ca in libertate mai traiesc doar aproximativ 750 de exemplare.

7. Printre abilitatile deosebite ale soparlelor se numara si aceea de a scuipa... sange! Cateva specii de soparle cu corn si-au dezvoltat acest mecanism de aparare care le ajuta sa tina pradatorii la distanta, speriati si dezgustati deopotriva de arma la care recurg aceste reptile. In orice caz, acest mecanism ciudat de aparare nu este lipsit de riscuri: daca este nevoita sa se apere prea mult timp, soparla elimina o cantitate prea mare de sange, fapt care ii pune viata in pericol.

3109.jpg

8. Soparlele apartinand genului Basiliscus - baziliscul comun, verde, maro si cu capul rosu - sunt supranumite si "soparlele lui Iisus" datorita capacitatii lor de a merge pe apa. Aceasta abilitate inedita le este favorizata atat de viteza de deplasare, cat si de greutatea lor redusa. De fapt, aceste soparle se pot deplasa cu usurinta la suprafata apei doar cand sunt mici, pe masura ce cresc greutatea lor facand "isprava" mult mai greu de indeplinit!

Foto: 420richardson.wordpress.com, berkeley.edu, wikimedia.org, wikia.nocookie.net, nationalgeographic.com