animale.ro  »  Caini  »  Rase Caini  »  Spaniel tibetan

Spaniel tibetan

2/2519
calendar_month 23 Mai 2023, 21:19

Istoric si origine


Aceasta rasaisi are origineainTibet si descinde din cainiidinChina si alte taribuddhiste. Spaniel-ul tibetan este considerato rasa veche, deoarece exista dovezialeexistenteisale ce dateaza de acum peste 2500 de ani.


Extrem de respectatin vechiulTibet,cainele ce apartine acestei rase era de multe orioferitca darlacasele regale, ceea ce a dus la raspandirea rasei in intreaga Asie.Reprezentariale acestor cainiau fost identificatein arta timpuriedin1100i.Hr.


Odinioara Spanielii tibetani obisnuiau sa invarta roata derugaciunipentrustapaniilorsi, de asemenea,erau folositi dreptgardieniinmanastiriletibetane.Rasa afostintrodusa pentru prima datain Angliala sfarsitul anilor 1800 si a fostrecunoscuta deAKCin 1983.


Astazi Spaniel-ul tibetan se bucura de recunoastere din partea: CKC, FCI, AKC, KCGB, CKC, NKC, NZKC, APRI, ACR, DRA, NAPRAspect exterior si dimensiuni


Corpul unui Spaniel tibetan este mai degraba lung decat inalt, iar capulusor bombateste micinraport cucorpul.Botulbonteste delungimemedie, farariduri, nasul este negru, iar ochii caprui au forma ovala. Urechileatarnadefiecare parte acapuluilanivelulobrajilor si au forma literei "V". Gatul este imbracat in par mai lung, aspect usor de observat mai ales la masculi. Picioarele din fata sunt un pic arcuite, iar coada este infoiata, tinuta in sus pe spate. 


Blanamatasoasa, in strat dublu, este scurta si netedain partea din fata a corpului si a labelor anterioare side lungime mediepe corp. Blana acestei rase are colorit foarte variat, inclusivcafeniu,rosu,auriu,crem,alb,negrusinegru cu cafeniu, de multe oricumarcaje albepepicioare.


Inaltimea este de 51 cm, iar greutatea de 4,1 - 6,8 kg.Personalitate


Spaniel-ul tibetaneste vesel,fericit,fermecator,inteligentsiloial. Se misca foarte rapid, latra la intrusi si scoate uneori zgomote ciudate. Aceasta rasa se intelege bine cu alti caini si animale de companie, se poate spune chiar ca ii plac pisicile.


Una dintre activitatile sale preferate este se priveasca pe fereastra, fie in masina, fie in camera in care se afla. Sunt, de asemenea, deosebit de afectuosi, iar atunci cand stapanul intra in casa, ii va sari in brate si-l va linge pe fata de bucurie.


Nu le place deloc sa fie lasati singuri perioade lungi de timp, lucru deloc surprinzator in cazul unui caine destinat a fi compania omului. Acesti caini sunt deosebit de emotionali si empatici la nevoile stapanului.


Desi suntextrem dededicati membrilor familiei,cainii acestei rase suntincredibil de independenti, cuotendinta clara de aumblași de a explora, mai degrabădecâtde a raspunde atunci cand este chemat.Relatiile cu familia si casa


Aceasta rasaesteocompanieexcelenta pentru o familie,de asemenea foarteindependenta, dar si buna pentru paza.


Spaniel-ul tibetan este indicat pentruviata de apartament, simtindu-se foarte bine in interior, fara sa simta nevoia de o curte.Dresajul


Spaniel-ul tibetanpoatefi maigreu de dresat, din cauza firii independente. Daca iipermitetiacestui cainesafieliderul "haitei" deoameni, elpoate deveniprea protector, poate deveni imprevizibilcucopiiisidestul de rezervat cu strainii. In plus, poate ajunge sa fie foarte incapatanatsiuneoriagresivDe indata ceoamenii preiaucontrolul,aceste comportamentevor disparea.Boli si afectiuni curente


Predispusi laprobleme respiratoriișiinsolatie.


Sapniel-ul tibetan are o durata medie de viata de 12-15 ani.


Foto: dogshaadi.com, aumtrails.com, animal.discovery.com, ladra.es, wanasea.com

Recomandari

 

Pet Vet

Pancreatita este o afectiune ce implica inflamarea pancreasului. Pancreasul este o glanda aflata intr estomac si intestinul subtire. El are doua funct...

 
 
 
 
 
 

Quiz

vrei sa stii daca e mai bine sa fi animal sau caine???Rezolva quizul si vei afla!!!

 
Sondaj
tu ce ai fce daca te urmareste pana acasa un animal