Dresarea unui papagal sau a unui perus pentru a-i elimina agresivitatea poate dura timp indelungat, de la saptamani pana la luni intregi, in functie de cauza comportamentului nedorit. Daca ai insa rabdare, poti elimina agresivitatea la papagalul tau, si il poti transforma intr-un adevarat animal de companie si partener de joaca.
Cum sa te joci cu un papagal
Care sunt motivele agresivitatii papagalului?
Cea mai neplacuta consecinta a agresivitatii papagalului sunt muscaturile dureroase, dar acest comportament are mai multe fatete neplacute, inclusiv tipetele pasarii si batutul puternic din aripi atunci cand te apropii de colivie.
Agresivitatea la papagal poate avea doua cauze: pasarea se simte amenintata si vrea sa se apere sau papagalul vrea sa te domine. Este important sa intelegi si diferentele importante in psihologia unui papagal fata de alte animale care pot fi dresate mai usor. Papagalii sunt impulsivi si nu coopereaza prea mult nici in salbaticie. Modul in care papagalul descopera lumea inconjuratoare tine de incercarea fiecarei optiuni pentru a vedea consecintele.
In plus, papagalii care au fost obisnuiti prea tarziu cu prezenta oamenilor pot fi mai ostili fata de oameni pe viata. Comportamentul pasarilor se poate schimba si in functie de nivelul de hormoni, astfel incat papagalul poate fi mai agresiv in anumite perioade ale anului.

Cum poti convinge papagalul sa renunte la agresivitate
Cea mai simpla cale de a face papagalul sa renunte la agresivitate este sa-ti afirmi chiar tu dominanta asupra pasarii si sa o convingi ca acest comportament nu are nicio consecinta interesanta. Tipetele involuntare din momentul in care papagalul te musca conving pasarea ca muscatura a avut un efect interesant si o incurajeaza sa-si manifeste agresivitatea.
Pentru a elimina complet acest comportament, este recomandat sa muti colivia pasarii intr-o locatie noua timp de cateva minute in fiecare zi, timp in care dresezi papagalul.
Daca pasarea este foarte agresiva si are un cioc ascutit, poti folosi manusi. Apropie incet un deget de pasare, in timp ce-i vorbesti pe un ton calm. Daca musca degetul, reactia corecta este sa-l impingi in continuare usor catre ciocul pasarii. In acest mod, papagalul intelege ca nu te temi de el si ca nu te poate alunga cu muscaturile lui.
Deoarece papagalii pot ramane concentrati doar pentru scurte perioade de timp, este indicat sa dresezi pasarea maxim 15 minute pe zi si sa repeti exercitiul in fiecare zi pentru a ajuta pasarea sa retina mai bine faptul ca agresivitatea este inutila.
Solutii gresite pentru un papagal agresiv
Cea mai mare greseala pe care o poti face cand incerci sa dresezi pasarea este sa-ti tragi degetul atunci cand crezi ca va musca si sa tipi. Miscarile bruste si sunetele ascutite dauneaza si pot chiar convinge pasarea ca agresivitatea este distractiva.
Chiar daca vrei rezultate cat mai rapide, este important sa nu obosesti pasarea cu antrenamentele. Cateva minute pe zi sunt suficiente pentru orice papagal, iar primele rezultate nu vor intarzia sa apara.
Sursa foto: Pic2fly.com, Catandcaboodle.co.uk, Lineolatedparakeet.net, Cityparrots.org