Afla care sunt motivele pentru care se ascund pestii de acvariu in elementele decorative, intre plante sau chiar in substrat, si cum ii poti convinge sa nu mai fie atat de "scumpi la vedere".
Instinctul de supravietuire
Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca nu poti convinge pestii sa nu se mai asunda eliminand locurile in care se ascund din acvariu. Cu cat pestele se situeaza mai jos in lantul trofic, cu atat instinctul sau de supravietuire este mai puternic si pestele simte nevoia sa-si gaseasca mai multe locuri in care sa fie in siguranta de atacurile pradatorilor.
Eliminarea locurilor in care pestele se poate ascunde va stresa si mai mult pestii de acvariu, care se vor ingropa in substrat doar ca sa se simta in siguranta.
Schimbari in mediu
Orice modificare in mediul inconjurator si in calitatea apei, de la nivelul pH-ului pana la nivelul de oxigen din apa, poate modifica comportamentul pestilor. Schimbarile provoaca stres pestilor, iar atunci cand sunt stresati, se ascund. Asigura un pH stabil in apa si tine cont de faptul ca orice accesoriu nou, de la pompa de apa pana la filtre poate provoca modificarea temporara a comportamentului pestilor.
Conditiile de mediu pentru pestii de acvariu
Prea multa lumina
Multi acvaristi amatori exagereaza cu instalarea luminilor langa acvariu. Cu cat pestele este expus la lumina mai puternica, cu atat cauta mai mult locuri intunecate in care se poate simti in siguranta. Incearca sa reduci lumina din preajma acvariului si s-ar putea sa-ti vezi mai des pestii. Lumina excesiva poate provoca si alte probleme de comportament care dispar atunci cand este ajustata.
Prea mult zgomot
Sunetul circula mai puternic in apa decat in aer, astfel ca pestii de acvariu tinuti intr-un mediu zgomotos vor suferi din aceasta cauza. Tinuti intr-o camera in care se asculta muzica tare sau televizorul este pornit o mare parte din zi, pestii vor cauta sa se ascunda de fatorii externi care ii perturba. Vibratiile de la echipamentul acvariului pot fi uneori suficiente pentru a-i speria, astfel ca un subwoofer dintr-un sistem audio performant plasat prea aproape de acvariu este echivalentul pentru pesti al unui zgomot constant de bormasina.
Protejarea teritoriului
Atunci cand se pregatesc de reproducere, pestii devin mai teritoriali, iar o mare parte din comportamentul teritorial tine de ascunderea si atacarea "inamicilor" (a celorlati pesti din acvariu). Pestii din unele specii devin foarte violenti in perioada imperecherii si se recomanda un acvariu separat pentru perechile ce se reproduc.
Probleme de socializare cu alti pesti
Atunci cand pestii mai mici sunt hartuiti de cei mai mari, se ascund mult mai mult si solutia cea mai buna este gazduirea speciilor compatibile. Hartuirea este intampinata de multe ori si de femele in perioadele de imperechere, insa aceasta problema este temporara pentru cei mai multi pesti, iar femela revine la normal odata ce masculul nu o mai curteaza.
Sursa foto: Fishaquarist.com, Hubimg.com, Servimg.com