Animale care stralucesc in intuneric

8/889
label Diverse autorenew 07 Mar 2012, 00:00
Cu toate acestea, lumea animalelor include fapturi cu abilitati umitoare!

Una dintre cele mai surprinzatoare si greu de crezut abilitati ale animalelor se refera la producerea de lumina. Fenomenul este real, poarta numele de bioluminiscenta si implica o reactie biochima intre enzime si o substanta producatoare de lumina, intr-un organ numit fotofor. Una dintre particularitatile acestei lumini este ca emiterea sa nu presupune si producerea de caldura sau radiatii.

In lumea animalelor, cele mai multe specii care stralucesc in intuneric sunt marine si sunt, de regula, creaturi care isi duc existenta la adancimi considerabile. Pe uscat, bioluminiscenta este un fenomen mai rar, intalnit totusi la anumite insecte si fungi.



Dragonul negru

Dragonul negru (Idiacanthus atlanticus) este un peste din familia Idiacanthidae care traieste la o adancime de circa 2000 m in apele subtropicale si temperate din emisfera sudica. Atat masculul, cat si femela de dragon negru au fotofoare in interiorul corpului lor lung si subtire, insa doar femela are atasata de barbie si o prelungire ascutita, luminoasa, care are drept scop atragerea prazii.

Deosebirile dintre masculul de dragon negru si femela nu se opresc aici. Daca ea atinge o dimensiune de circa 40 cm, el nu creste mai mult de 5 cm. In plus, masculul nu are colti si este maro, spre deosebire de femela, care este neagra.

De ce se decoloreaza pestii?









Calamarul Taningia danae

O specie de calamar, denumita Taningia danae, descoperita in apele nordice ale Oceanului Pacific, este dotata, la randul sau, cu fotofoare care au menirea de a deruta si orbi prada. Organele producatoare de lumina se afla la capetele a doua dintre tentaculele calamarului si sunt insotite de clesti puternici. In plus, se crede ca fotofoarele calamarului Taningia danae, avand fiecare dimensiunea unei lamai, sunt cele mai mari din regnul animal.

Pe langa atragerea prazii, fotofoarele calamarului Taningia danae ar putea fi folosite si ca mijloc de comunicare si de atragere a partenerilor, sunt de parere oamenii de stiinta.

 

Calamarul Watasenia scintillans

Calamarul Watasenia scintillans este intr-atat de popular, incat golful Toyama din Japonia a devenit atractie turistica pentru cei care isi doresc sa admire animalul bioluminiscent in mediul sau natural. Cand calamarii din aceasta specie ies la suprafata intr-un numar mare in fiecare primavara, oameni din lumea intreaga sosesc in golful japonez pentru a le admira stralucirea albastra.

 

Animale modificate genetic

Pe langa capacitatea unor animale de a produce singure lumina, exista si luminiscenta creata artificial, de om. Acesta este si cazul unei pisici al carei ADN a fost modificat, in 2007, de cercetatori din Coreea de Sud, astfel incat felina in cauza sa lumineze in intuneric. Ulterior, aceiasi oameni de stiinta s-au folosit de ADN-ul respectivei pisici pentru a crea clone care sa straluceasca, la randul lor, in intuneric.

 

 

Sursa foto: sciencephoto.com

Quiz
Pisica vs. Caine!Alege...

Este un quiz foarte interesant deoarece este vorba despre cele mai interesante si obisnuite animale.Multa lume adora pisicile si cainii si asta ii va...

Sondaj

Adaposturi