Stresul la pestii de acvariu: cauze, efecte, tratament
1/1532
label Info Pesti autorenew 16 Sep 2013, 00:00
Intrucat sunt creaturi care au evoluat pentru a face fata doar stresului pe termen scurt, situatiile stresante perpetuate sau repetate frecvent pot avea consecinte severe asupra sanatatii pestilor de acvariu.

Factori de stres

Pestii sunt, in general, animale care tolereaza o cantitate redusa de stres, cata vreme conditiile lor de trai raman relativ neschimbate. Cand intervin insa anumiti factori generatori de stres, pestii vor reactiona in consecinta.

Cele mai comune cauze declansatoare ale stresului la pestii de acvariu includ:

  • Schimbarile bruste ale mediului de trai - Aceasta se numara printre cele mai frecvente cauze ale stresului la pesti. Astfel, schimbarea apei dupa o pauza lunga, variatiile majore de temperatura si modificarea pH-ului apei sunt factori care genereaza stres in cazul pestilor de acvariu.

  • Conditiile improprii de trai - Cele mai multe specii de pesti de acvariu se adapteaza condiitilor de trai impuse de proprietar, fara ca fenomenul sa le genereze un nivel ridicat de stres. Exista insa si anumite specii de pesti care au absoluta nevoie de conditii speciale de trai pentru a supravietui - precum neonul rosu (Paracheirodon axelrodi), de pilda, care are nevoie de apa cu pH usor acid.

  • Pestii agresivi - Un grup de pesti crescuti in acelasi acvariu trebuie ales in functie de afinitati, intrucat alaturarea dintre specii pasnice si specii cu tendinte agresive va genera stres si alte probleme pestilor non-agresivi.

  • Bolile si parazitii - Atat bolile, cat si parazitii sunt generatoare de stres, insa, in cele mai multe cazuri, raportul este invers: stresul duce la imbolnavirea pestilor din acvariu si predispune la atacul parazitilor.




Efectele stresului asupra pestilor

Efectele stresului asupra pestilor de acvariu pot fi letale, atunci cand nu se intervine la timp. Un peste stresat poate adopta o varietate de comportamente, toate avand insa un numitor comun: sunt diferite de comportamentul standard al animalului.

Astfel, de cele mai multe ori, pestii stresati mananca mai putin sau deloc, se ascund si raman ascunsi perioade lungi de timp, sunt apatici, ies frecvent sa respire la suprafata apei, par bolnavi sau chiar se imbolnavesc etc.

In anumite cazuri, stresul devine evident si la nivelul aspectului pestilor. Anumite specii se decoloreaza, in timp ce altele, precum pestii discus, devin mai inchise la culoare, uneori complet negre.

Daca stresul la pestii din acvariu este identificat in timp util, in faza acuta, animalele au cele mai mari sanse sa isi revina. Cand stresul devine cronic, perioada de recuperare poate fi lunga - pana la cateva luni -, iar pestii stresati risca sa nu supravietuiasca.

Eliminarea stresului

Cea mai simpla metoda de a "destresa" pestii din acvariu este aceea de a elimina factorii de stres. Fenomenul implica identificarea prealabila a acestora, urmata de actiunea imediata, pentru ca efectele asupra pestilor sa fie cat mai putin pronuntate.



De asemenea, pentru a linisti pestii stresati, pot fi procurate din comert substante "antistres". Acestea nu elimina stresul in totalitate, dar contribuie la diminuarea sa.

Foto: reliefofstress.co, petcaregt.com, ethnichealthcourt.com, auctiva.com, wallpaperswala.com

Quiz
Ce animal de companie iti trebuie ?

Nelipsit din fotografiile de familie, partener de joaca si dialog, avand propriul loc pentru masa si somn, animalul de companie a devenit un adevarat ...

Sondaj

Ce parere ai despre gradinile zoo?