Pisicile au in mod natural varfuri ale nivelului de activitate atat ziua cat si noaptea. Unele pisici pot fi mai active noaptea, jucandu-se energic, vocalizand, napustindu-se asupra stapanilor si muscandu-i in timp ce acestia dorm si distrugand uneori obiecte din casa. Activitatea nocturna la feline este o varianta a comportamentului normal felin care tinde sa se atenueze pe masura ce pisica se maturizeaza. Acest comportament este considerat problematic numai daca nu este tolerat de stapani.
Semnalmente:
Activitate excesiva mai ales pe timpul noptii, contact fizic cu stapanii (atacarea si muscarea lor) in timp ce acestia dorm, vocalizare.Incidenta:
Incidenta acestui comportament nu este cunoscuta.
Semne Medicale:
Producerea de stricaciuni in casa.
Cauze:
Activitatea nocturna este o varianta de comportament normal felin.
Diagnostic:
Anxietate sau frica, disfunctie cognitiva, hipertiroidism.
Tratament acasa:
Satisfaceti nevoile pisicii de activitate fizica, mentala si sociala in timpul zilei. Oferiti-i reprize de joaca interactiva si imbogatiti-i mediul pentru a-i oferi activitati mentale si fizice. Este o idee buna sa ii oferiti un companion, o pisica tanara socializata, pentru a-i satisface nevoile de socializare. \\\\r\\\\nNu recompensati cererile de atentie ale pisicii pentru a nu incuraja acest comportament. Cel mai bine este sa o ignorati, chiar daca pisica va fi frustrata temporar. Puteti sa purtati dopuri de urechi si sa inchideti pisica in afara dormitorului noaptea pentru a ii putea ignora comportamentul.
Modificati mediul pe timp de noapte pentru a minimiza deranjul pana adaptati comportamentul pisicii. Tineti usa dormitorului inchisa si puneti la dispozitia pisicii jucarii in alta camera. Rotati jucariile pentru a mentine interesul pisicii. Tineti camera intunecata; prima lumina a zorilor poate declansa activitatea pisicii. Hranirea pisicii la ora de culcare poate ajuta la inducerea somnului, iar un suport de mancare programat sa se deschida inainte de zori va preveni agitatia provocata de foamea de dimineata.
Tratament medical:
Ingrijirea medicala este rareori necesara. Pisicile de obicei dorm mai mult pe masura ce se maturizeaza, iar masurile recomandate mai sus de regula reduc activitatea pe timpul noptii la un nivel tolerabil pana ce pisica se maturizeaza.
Tratament recomandat:
Activitatile nocturne adesea pot fi controlate la domiciliu. Daca masurile luate acasa nu au efectul preconizat, consultati medicul veterinar sau un expert in comportament felin.
Documentatie:
Prognosticul pentru reducerea activitatilor nocturne pana la un nivel acceptabil este bun in cele mai multe cazuri, mai ales daca pisica este tanara iar comportamentul se rezuma in principal la joaca exuberanta.
Activitati nocturne
label Boli Pisici calendar_month 08 Ian 2025, 21:00 autorenew 08 Ian 2025, 21:00 history_edu animale.ro
Noutati