Clamidioza
label Boli Pisici autorenew 08 Ian 2025, 21:12

Clamidia felina este de obicei perceputa ca fiind conjunctivita (inflamarea tesuturilor din jurul ochilor) si este cauzata de o bacterie. Pisicile infectate cu aceasta bacterie au adesea si infectii virale ale cailor respiratorii superioare.

Nume medical:
Clamidioza felina

Semnalmente:
Umflarea tesutului conjunctiv (tesutul din jurul ochilor), inrosirea tesutului conjunctiv, lacrimare, privire sasie, secretii ale ochilor.

Incidenta:
Clamidia felina este una dintre principalele cauze bacteriene ale conjunctivitei la pisici, desi bolile virale sunt mai des cauze ale conjunctivitei la pisici. Un raport din SUA a estimat clamidia ca fiind responsabila pentru mai putin de 5% dintre afectiunile cailor respiratorii superioare la pisici. Un alt studiu a relevat ca aceasta poate cauza intre 14.3%-59% dintre afectiunile cailor respiratorii superioare la pisici.

Raspandire:
Nu este cunoscuta o anumita distributie geografica pentru clamidia.

Semne Medicale:
Usoara rinita (infectie nazala), stranut, secretii nazale.

Cauze:
Chlamydophila felis

Diagnostic:
Se impune diagnosticul diferential de herpesvirus, calcivirus, micoplasmoza, infectii cu bordetella bronchiseptica, bartonella si alte afectiuni cu localizare oculara si la nivelul cailor respiratorii superioare.

Recomandari:
Clamidioza este o infectie bacteriala ce determina la pisica conjunctivite destul de grave la pisici. de obicei este insotit de infectii virale precum calcivirusii sau herpesvirusii. Clamidioza poate debuta la un ochi dar de obicei in cateva zile sau saptamani afecteaza ambii ochi. De obicei debuteaza cu secretii oculare moderate si clare dar care devin galben versui si muco-purulente. Conjunctiva oculara apare ingrosata iar ochiul are un aspect inflamat si rosu. In cazuri rare poate aparea o infectie usoara a cailor respiratorii superioare ce se manifesta prin stranut si secretii nazale. Boala este foarte contagioasa pentru celelalte pisici, in special cele tinere sau cu imunitate scazuta. Casele in care se gasesc mai multe pisici sunt mai expuse. Exista chiar studii care sugereaza ca clamidia poate fi contagioasa pentru om si ca infectii cu clamidia au fost descoperite la pacienti cu boli respiratorii. Desi nu este dovedita trecerea de la pisica la om, este recomandat ca oamenii ce iau contact cu pisici cu aceasta boala sa creasca gradul de igiena personala si sa se spele pe maini dupa fiecare manipulare a unei pisici cu clamidioza.

Tratament acasa:
Pisicile noi introduse intr-un mediu unde exista deja pisici, ar trebui izolate si consultate de un medic veterinar. Accesoriile pentru dormit, litiera, vasele de apa si mancare trebuie curatate regulat.

Tratament medical:
Desi diagnosticul poate fi pus prin analiza microscopica a tesutului conjunctiv al pisicii, majoritatea medicilor veterinary vor trata pisica in functie de semnalmentele clinice. Pisicile ar trebui testate si pentru alte boli infectioase, ca virusul leucemiei feline si virusul imunodeficientei feline. Majoritatea cazurilor de clamidioza felina pot fi tratate la domiciliu, insa, daca sunt prezente si alte afectiuni si infectia cailor respiratorii superioare este severa, pisica ar putea necesita spitalizare.

Tratament recomandat:
Comprese cu apa calduta pt inmuierea crustelor si vizita la medic pentru stavilirea antibioticelor orale si locale ce vor fi administrate. De asemenea se vor trata si suprainfectiile ce apar in mod obisnuit.

Documentatie:
Cu tratament corespunzator, semnalmentele clinice dispar de obicei, desi sunt cazuri cand infectia reapare sau afectiunea se cronicizeaza.



Quiz
Ce animal esti?

este un test in care se pun intrebari pentru a afla ce animal esti!

Sondaj

Blanuri din chinchilla?