Dermatofiti
label Boli Pisici autorenew 08 Ian 2025, 21:14

Boala este cauzata de o ciuperca. Este o boala de piele ce afecteaza pisicile si care poate fi transmisa si altor animale, inclusiv oamenilor.

Nume medical:
Dermatofiti

Semnalmente:
Zone fara par cu contur circular sau neregulat. Unele dintre aceste zone pot avea acumulari de cruste si coji de piele uscata. Dermatita miliara (mici protuberante roz sau rosii pe piele cauzate de inflamatie).

Incidenta:
Dermatofitii sunt cea mai comuna boala contagioasa de piele ce afecteaza pisicile.

Raspandire:
Infectia cu dermatofiti este mai comuna in zonele geografice cu clima calda, gasite in climatele tropicale si subtropicale, dar si in perioada calda in climatele temperate. Este mai raspandita in zonele cu un numar mare de pisici comunitare.

Semne Medicale:
In unele cazuri, zonele afectate prezinta mancarimi. Dermatofitii pot deasemenea sa cauzeze uscarea si deformarea unghiilor.

Cauze:
Microsporum canis, Microsporum gypseum, Trichophyton mentagrophytes.

Diagnostic:
Dermatita alergica, paraziti externi (cum sunt puricii), infectii ale pielii.

Recomandari:
Boala evolueaza atunci cand suprafata pielii vine in contact cu spori fungici, iar sporii contamineaza foliculul si tulpina firului de par. Pisicile afectate pot avea una sau mai multe zone fara par, pe care se pot gasi si piele uscata, solzoasa sau crustoasa si roseata. Pisoii sunt cel mai ades afectati in zona fetei, urechilor si pe picioare. La pisici poate sa fie sau nu prezenta mancarimea. In unele cazuri sistemul imunitar al animalului are capacitatea de a face fata infestarii si nu mai apar semne clinice sau se rezolva de la sine rapid. Unele pisici au boala dar nu manifesta niciun fel de semne, dar pot trasmite boala mai departe. Ciuperca dermatofita se poate transmite direct intre animale care vin in contact unele cu celelalte sau indirect prin contact cu perii, patuturi sau alte suprafete.

Tratament acasa:
Avand in vedere ca sporii fungici se pot gasi pe par si pe cojite de piele, mediul in care traieste pisica trebuie curatat si dezinfectat minutios. Acest lucru se poate realiza prin aspirarea covoarelor, podelelor si a mobilei. Asternutul pisicii trebuie spalat cu inalbitor. Suprafetele trebuie spalate cu detergent. Periile pisicii trebuie fie aruncate, fie spalate cu solutie de inalbitor (o parte de inalbitor la 10 parti de apa). Repetati toate cele de mai sus de 3 ori.\\\\r\\\\nOamenii ce manevreaza pisicile infectate trebuie sa se spele frecvent pe maini. Pisicile afectate trebuie sa fie separate de alte animale din casa.

Tratament medical:
O micocultura pozitiva este cea mai sigura metoda de a determina daca o pisica are o ciperca dermatofita, dar un medic veterinar poate de asemenea sa examineze parul si particulele de piele exfoliata, la microscop, sa examneze pielea pisicii sub o lampa cu ultraviolete Wood sau sa faca o biopsie din piele pentru a ajuta diagnosticarea. In unele cazuri, zonele afectate vor avea o stralucire de culoare verde aprins cand sunt puse sub lampa Wood. Diagnosticul odata pus, medicul veterinar va contura si un plan de tratament, adaptat specific pacientului, care poate sa includa si tunderea parului pe zonele afectate sau pe intregul corp, bai si clatiri cu substante antiseptice, aplicare de creme antiseptice si tratamentul cu medicamente antifungice pe cale orala. Pacientii care prezinta doar se semne clinice minore nu vor necesita in cele mai multe cazuri si tratament pe cale orala.

Tratament recomandat:
Medicamentatia cu itraconazol si terbinafin este adesea folosita si necesita supraveghere veterinara. Griseofulvinul, un medicament mai vechi, nu mai este folosit din cauza posibilelor efecte secundare. Tratamentul trebuie sa continue 1-2 saptamani dupa disparitia semnalmentelor clinice. Mediul pisicii trebuie curatat pentru a preveni reinfectarea.

Documentatie:
Tratate corespunzator, majoritatea pisicilor se vor vindeca complet.